Петър Попадиин, ИТ - Благоевград: През месец октомври са извършени 181 проверки на предприятия, фирми и дружества

26 Ноември 2015 | 14:18
0 коментара
Общество
Петър Попадиин, ИТ - Благоевград: През месец октомври са извършени 181 проверки на предприятия, фирми и дружества

През месец октомври в Благоевградска област са извършени 181 проверки на предприятия, фирми и дружества. Това каза за ‘‘Фокус’’ Петър Попадиин, директор на дирекция „Инспекция по труда“ - Благоевград.

Той уточни, че една от тях е за периодичен контрол на фирми с повишен риск за здравето и живота на хората; 52 са за дадени предписания при предишни проверки; 2 са за разследване по служебно прекратяване на трудовите правоотношения на фирми, които са закрити или изчезнали; 2 са заради ненавременно регистриране на трудовите договори от страна на работодателите; за разследване на трудова злополука през месец октомври също са извършени 2 проверки.

Попадиин добави още, че общо за периода през месец октомври при тези 181 проверки са констатирани 606 нарушения, като 381 от тях са по Закона за безопасни условия на труд, а 225 са за нарушения на Кодекса на труда.

"За месец октомври са съставени 21 акта от дирекция „Инспекция по труда“, от които 6 са в нарушение на Закона за безопасните условия на труд, а 15 са в нарушение на Кодекса на труда", коментира Попадиин.

Той допълни, че от тези 15 акта, които са свързани с нарушения на Кодекса на труда, 12 са съставени за работа без трудови договори.

По думите му, нарушителите са най-вече в строителството, в сферата на обслужването и шивашките фирми.

„Би било нормално този тип актове да намаляват, но това не се случва, а напротив – всеки месец има поне 10 такива“, подчерта той.

Попадиин добави още, че за целия месец са дадени общо 597 предписания, както и че са издадени 4 разрешения по чл. 302 и чл. 303 от Кодекса на труда за работа на непълнолетни. Той каза още, че влезлите в сила наказателни постановления за този период са 14, като общата сума е 14 100 лева, при положение, че средният размер на глобата е 1 007 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP