Петър Москов: Комунистите осъждат приживе инж. Иван Иванов, ГЕРБ го прави посмъртно!

04 Април 2024 | 23:24
0 коментара
Политика
България
Петър Москов: Комунистите осъждат приживе инж. Иван Иванов, ГЕРБ го прави посмъртно!

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не одобрява да има паметник на кмета на София  - заради връзки с нацистите.

 

Думите му станаха факт по време на среща с част от еврейската общност, представлявана от „Шалом“ и депутатът от ПП Даниел Лорер. До скандала се стигна, след като стана ясно тези дни, че две комисии на СОС са гласували в столицата да бъде издигнат паметник на инж. Иван Иванов.


По време на разговора подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в българския парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спасяването на българските евреи." - пише Борисов в профила си във Фейсбук.

От своя страна представителите на еврейската общност са изказали благодарност за отговорната и категорична позиция на ГЕРБ, демонстрирайки, че ще продължат да бъдат пазители на историята и истината.

Реакцията на Борисов и ГЕРБ предизвикаха силни обществени реакции, а под коментара му във фейсбук се изсипаха над 300 мнения на граждани. Повечето от тях смятата, че това е антибългарска реакция.
С коментари по темата реагираха и видни общественици, които смятат, че ГЕРБ са подведени и не познават историята.

Вили Лилков:
С решението на лидера на ГЕРБ да задължи общинските съветници на партията в София да гласуват против изграждането на паметник на инж. Иван Иванов започна втори народен съд срещу най-заслужилия кмет на столицата ни. Независимо, че след 9 септември 1944 г. срещу него няма обвинения в антисемитизъм, дори един от народните обвинители в народния съд заявява, че не намира основания кметът да бъде съден, независимо, че през най-мракобесните времена на Вълко Червенков той е съдебно реабилитиран, днес се намират хора, които оскверняват паметта му.
На клеветите ще отговарям с документи!

Петър Москов:
Това, което е написал г-н Борисов за инж. Иван Иванов е просто невярно.
Каква е причината да нарича този достоен човек нацист, само той си знае…
Но това не е важно.
Важното е, че това е информирана позиция на ръководството на ГЕРБ.
Тъжното е, че тази позиция съвпада с позицията на т.н. комунистически “Народен съд”.
Комунистите го осъждат приживе, ГЕРБ го прави посмъртно.
С едни и същи мотиви и с едно и също разбиране за нещата.
Наистина тъжно, но и много информативно.
П.П.
Моля, напишете в Гугъл името на кмета на София инж. Иванов и вижте с окалването на името на какъв човек си правят предизборни дъвки.

Иван Сотиров:
С това свое изявление Борисов се включи в антибългарската клеветническа кампания на другарката Леа Коен. Това е една гнусна кампания за заклеймяване, като фашисти и антисемити, на всички жертви на комунизма, с която се цели оправдаването на комунистическите престъпления.

Адв. Станислав Станев
Уважаеми господин Борисов,
С огромно изумление прочетох публикацията Ви и установявам, че сте заблуден от хора, чийто приоритет е подмяна на историята.
Инж, Иван Иванов НЕ Е нацист. Той е имал нещастието голяма част от активната част от живота му да е била по времето на Хитлер, а и по време на съветската окупация на България.
Инж., Иван Иванов, заедно с ген,. Владимир Вазов са хората, които са спомогнали София да е най-красивата столица на Балканите.
Г-н Борисов, изненадан съм, че споменавате г-н Лорер в този контекст. Мислех, че 9-те месеца съвместно управление в "сглобка" ви показа, че тези хора се чувстват комфортно отвъд истината, а най-добре са, когато справедливостта е подавена.
Държа да отбележа, че еврейската общност в България не е монолитна. Има достойни хора, влюбени в истината и признателни на България, има и такива (огромна част от тях с тъмночервено минало), които обичат да спекулират да изнасилват фактите, за да може достойнството да бъде смазано. тезите на подобни хора по съществото си представляват мародерство - те използват участта на евреи, за които България няма вина, за да извлекат ползи за себе си.
Аз съм щастлив, че съм приятел на първата група евреи - на достойните, които обичат България и се борят за нейното достойнство. Включително и особено на такива, които се подписаха в полза на това София да има паметник, посветен на достойния кмет Иван Иванов.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP