Петър Москов: Държавата гарантира по-високи заплати в спешните отделения

22 Февруари 2016 | 01:00
0 коментара
Общество
Петър Москов: Държавата гарантира по-високи заплати в спешните отделения

"За две години сме осигурили допълнително 56 млн. лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за защита на вашите пари - по начина, по който ги харчат държавата и Здравната каса", заяви здравният министър Петър Москов в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

Той увери, че нито една болница няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата годинa.

Министърът посочи, че според разчетите на Здравната каса и новия рамков договор, който влиза в сила от април, се осигуряват нови 640 хил. направления в сравнение с миналия период. 

"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хил. профилактични прегледи за децата до 18 г. Въвеждат се над 5 млн. броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от Здравната каса", заяви Петър Москов. 

Той обеща и увеличение на заплатите ма медицинския персонал.

"Още сега държавата гарантира увеличение на заплатите на медицинския персонал в спешните отделения на болниците. Това вече е факт - лекарите ще получават 1500 лв., а сестрите - по 900 лв., и то не въз основа на моментната си численост, а по щат. Ако има трима лекари, а щатът е за шестима, болницата ще получи възнаграждение за целия щат", уточни министърът.

Петър Москов посочи, че се отварят и три нови клинични пътеки, които ще включват голяма хирургична или ортопедична интервенция или тежко неврологично заболяване, за които има нужда от рехабилитация.

Източник: NovaNews.bg  

Добавете Вашия коментар

TOP