Петричко село Първомай празнува Великден и Деня на труда „Две в едно"

29 Април 2016 | 22:28
0 коментара
Общество
Петричко село Първомай празнува Великден и Деня на труда  Две в едно

Великден и Международния ден на труда ще празнуват тази неделя в петричкото село Първомай. Тук поне за ден ще забравят за работата. Местните хора се стягат за тържеството „Две в едно". „Тук няма семейство, което да не се занимава със земеделие.

Но който работи, умее и да се весели. За нас 1 май е знакова дата, гордеем се с името на селището си. Сега пък ще съчетаем двата големи празника", каза кметът на Първомай Стоян Стойчев.

Хората залагат здраво на труда по нивите. В последните години са построени близо 600 декара оранжерии със зеленчуци. Спасението на местните хора е в усилната земеделска работа.

„Винаги сме разчитали на здравата работа. Затова и селището ни е кръстено Първомай. Дори снахите ги избираме с конкурс. Тук няма място за мързеливи жени, казва с усмивка селският управник.

Веселбата тази година ще започне още в събота. Сутринта ще се проведе състезание по спортна стрелба, по-късно са надпреварите по шах, волейбол и канадска борба.

Следобед стотици ще участват в кроса до съседното село Мендово, което е на километър и половина от населеното място. Традиционният фолклорен фестивал „Южен гердан" ще събере стотици самодейци от община Петрич на сцената в село Първомай. Късно вечерта в събота е концертът с участието на местния Фолклорен ансамбъл „Гайтан" и гост-изпълнителите Сестри Филатови и Георги Илиевски. В неделя, когато жителите честват Великден и Деня на труда, те ще почерпят гостите си с вкусно агнешко. Атрактивни народни борби в парка ще се проведат в 17,00 часа, след тях пак идва ред на народните хора на селския мегдан до късно вечерта.

Добавете Вашия коментар

TOP