Петричките полицаи иззеха тонове медицински канабис от склад на ексдепутата от ГЕРБ Димитър Танев

14 Април 2022 | 07:57
0 коментара
Общество
Петричките полицаи иззеха тонове медицински канабис от склад на ексдепутата от ГЕРБ Димитър Танев

Петричките полицаи иззеха тонове медицински канабис на земеделеца Атанас Панчев, оставен на отговорно пазене в склада на ексдепутата от ГЕРБ Димитър Танев!

Полицията в Петрич извърши внезапна проверка в склад в промишлената зона на града, в който се съхранява канабис за медицински цели.

Във вторник бе предприет оглед след предварително разрешение на Окръжен съд – Благоевград в склада на фирма „Дитроника“ ООД, в която съдружници са ексдепутатът от ГЕРБ Димитър Танев и двамата му синове. Във фирмения склад е съхраняван медицински канабис на земеделеца от село Лешница Атанас Панчев, който има разрешително за отглеждане от Министерство на земеделието. Конопът е оставен за отговорно пазене на база договор за наем, който земеделецът сключил с фирмата на Таневи. Иззето е цялото количество канабис – около няколко тона, който е изнесен от склада на „Дитроника”,  претеглен на кантар и транспортиран с камионче в помещение на полицията.

Акцията на полициятата за медицинския канабис, отглеждан от Атанас Панчев, е заради допълнителна експертиза, поради съмнения, че пробите са над допустимото.

Припомняме, че през ноември миналата година петричките полицаи извършиха контролни проверки в няколко склада в района, съхраняващи медицински канабис. Експерти от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) иззеха проби, за да проверят дали са в нормата, което означава съдържанието на тетрахидроканабинола да е под 0,2. Сред проверените преди 5 месеца складове с медицински канабис в Петричко беше и този на бизнесмена и общински съветник Марин Китанов,  който се намира в сградата на бившето военно поделение, срещу хотела му в село Чучулигово. В присъствието на поемни лица тогава бяха взети 4 проби – около 20-30 грама канабис, които след това се оказаха, че са в нормата.

Припомняме, че Марин Китанов има разрешително за отглеждане на медицински канабис, подписано на 4.12. 2019 г. от тогавашния земеделски министър Десислава Танева, със срок на действие 3 години. На практика той обаче се е възползвал от него едва след близо 2 г., като е засадил 1 дка с канабис. На 23 август  2021 г. е подал заявление в РПУ – Петрич, с което ги уведомил, че ще отглежда коноп. През септември е била взета проба от канабиса за изследване от експерти от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС ). Тогава също е установено, че съдържанието на тетрахидроканабинола е 0,05, т.е. под 0, 2, каквото е изискването, става ясно от изпитвателния протокол от 16.09.2021 г .

Проби за изследване миналата есен бяха иззети и от склада в село Ръждак, в който бяха открити около 10 т медицински канабис, за което имал разрешително земеделецът от с. Лешница Атанас Панчев, както и от склада в с. Рупите на земеделеца Иван Мангалов от Неврокоп, който също има разрешително за отглеждане на медицински канабис от Министерство на земеделието.

Резултатите от акцията в Петрич тепърва ще станат ясни след изследване от експерти от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавете Вашия коментар

TOP