Петричките общински съветници приеха бюджет от 56 млн. лв. за 2022 г.

20 Април 2022 | 10:36
0 коментара
Бизнес
Петричките общински съветници приеха бюджет от 56 млн. лв. за 2022 г.

Общинските съветници приеха бюджета на община Петрич за 2022 г., чиято обща рамка е в размер на около 55 млн. лв. Гласуването на бюджета стана на вчерашната общинска сесия в присъствието на селските кметове, граждани, гост беше и петричкият депутат от ГЕРБ Кирил Стойков.

Преди това се състоя кратка дискусия, в която имаше предложения и критики. Още в самото начало думата взе като гражданин адвокат Любомир Георгиев, който на последните местни избори беше кандидат за кмет. Той препоръча на общинските съветници да заделят средства за основен ремонт на улицата в село Коларово, която води към училището. „Улицата е дълга 300 м, по нея е дупка до дупка. 45 000 лв. ще струва едно асфалтиране”, изчисли адвокатът, който обърна внимание на общинските съветници да спазват стриктно Закона за местното самоуправление и да предвидят лимити за разходите в бюджета. Той даде пример, че само за 2021 г. са похарчени около 80 000 лв. за адвокатски хонорари по различни казуси, от които 44 000 лв. за КЗК, 18 000 лв. за ВАС и др.

Общинският съветник Илиан Ушев излезе на трибуната, за да изрази недоволството си, че бюджетът бил спуснат в комисиите и преминал без сериозен дебат, поради което ще гласува „против” в знак на протест.  Председателят на комисията по бюджет и финанси Янко Стоянов контрира, че колегата Ушев не е отправил нито едно предложение по време на обсъждането на проектобюджета в комисията.

Кметът Димитър Бръчков заяви, че са заложени 12 млн. лв. собствени приходи
Общинските съветници приеха бюджета за 2022 г.
Адвокат Велик Гогов /първият вляво/ определи бюджет 2022 като „брашно”
Кметът на с. Беласица Велик Филчев изрази несъгласие за закриване на селското училище

Колоритен в изказването си беше общинският съветник Велик Гогов, който обясни, че също ще гласува „против“. „Един бивш финансов министър – Дянков, беше сравнил държавния бюджет с „постна пица“. Гледайки нашия бюджет, аз бих го определил като „брашно“. Касата е празна. За селата средства няма. За втора година капиталовите разходи са от собствени приходи. Не виждам развитие в бюджета и няма да го подкрепя”.

Последва отговор от председателя на Общинския съвет Георги Тренчев, който заяви, че касата не е празна, тъй като са заложени 12 млн. лв. собствени приходи, докато целевите средства са 2, 6 млн. лв. След гласуването на бюджета думата взе кметът на Петрич Димитър Бръчков, който заяви, че през изминалата 2021 г. общината е платила 770 000 лв. за улично осветление, без да си позволи да направи ограничения в нито едно населено място, а в тази „брашнена година“ са заложени средства за довършване на доста обекти.

„Миналата година капиталовата инвестиционна програма бе изпълнена на 80%. Бяха реконструирани голяма част от улиците, тротоарни пространства на територията на общината. Предвидени са значително по-големи разходи, които са свързани с високите цени на горивата, електроенергията и строителните материали. Рамката на бюджета за 2022 г. е около 56 млн. лв. Най-важните са собствените приходи на общината, които са 12 млн., което е една добра цифра за общината. Основните проекти, които ще бъдат приоритет за нас през тази година, са ремонтът на ул. „Папульо”, която служи включително за околовръстен път, и е изключително натоварена и обременена като ВиК инфраструктура. Предвидени са смяна на водопроводи в селата от Подгорския район, реконструкции на улици, заложили сме допълнителни средства за Хераклея Синтика, сондажи за минерални извори, довършване на социални проекти в община Петрич, на социални жилища, изграждане на филиал на ДГ „Здравец“, каза кметът Димитър Бръчков.

Емоционален дебат предизвика предложението за закриване на ОУ „Христо Ботев“ в село Беласица и преобразуването и вливането му в СУ „Васил Левски” в село Кърналово. Кметът на с. Беласица Велик Филчев заяви, че се закрива най-старото училище в общината, което функционира от 147 г. „Причините са много, явно не можем да спрем тенденцията на миграция на учениците към града. Дано не съм лош пророк, но при тази ситуация, в която „големите изяждат малките”, ще стигнем до затваряне на училища и в града. Да бяхме направили така, че да се подобри материалната база, а не катерушките в детската градина в с. Беласица да са от времето, когато аз съм си играл на тях. Разбирам родителите, които искат да си преместят децата на училище в Петрич. Въпреки че никой от селото, в това число и аз, не е съгласен да се затвори училището”, каза кметът на с. Беласица.

„Прав сте, г-н Филчев. Вие сам назовахте проблема. Не можем да се бъркаме на родителите къде да учат децата им. Трета поредна година е нулева. За детска градина „Слънце” в с. Беласица са предвидени средства за детска площадка и има одобрено финансиране, има проект и за парка в селото“, увери кметът Димитър Бръчков. Зам. кметът по образованието Нина Попова също допълни, че на проведената среща с родителите в село Беласица те са изразили съгласие за закриване на училището. „Трудно и тежко е това решение, но е дълбоко обмислено. Тук не става въпрос само за издръжка и пари за училището, а за образование и възпитание на децата. Като училищен директор съм имала ученици от с. Беласица, които са прекрасни. В училището в с. Коларово ще получат по-качествено образование, освен това има осигурен транспорт“, заяви председателят на комисията по образование Светла Данаилова и уточни, че в момента в училището в с. Беласица има 24 ученици и 7 учители.

Добрата новина за подрастващите е, че в градския парк на Петрич, срещу сградата на стария съд, ще бъде изградена спортна площадка за практикуване на ролкови спортове – скейтборд, ролери, тротинетки, велосипеди. Средствата за изграждането са осигурени от частна търговска фирма, която е направила дарение на община Петрич.

 На вчерашната сесия бе гласувано решение за 10 % увеличение на индивидуалните основни месечни заплати на кмета на общината и селските кметове, както и одобрени предложения за изменение и изработване на парцеларни планове за имоти, одобрен годишният план за ползване на дървесина и др./струма бг/

Петричките общински съветници приеха бюджет от 56 млн. лв. за 2022 г.

Добавете Вашия коментар

TOP