Петричани ще плащат 20 години за Хераклея Синтика

26 Май 2023 | 08:48
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Петричани ще плащат 20 години за Хераклея Синтика

Започват реставриране и консервация на античния град Хераклея Синтика. Паралено с дейностите по запазнаве на археологическите находки, край петричкото село Рупите ще има и мощно строителство за популяризиране и развитие на обекта и прилежащи некрополи. Проектът е по програма "Региони в растеж”. Общата стойност след одобрена индексация е 10 219 233 лева. От тях 5 640 819 лева са безвъзмездни от МРРБ. 4 578 414 лева са от изтеглен заем от Община-Петрич, който ще се погасява 20 години. Общинари коментираха за Еновина, че плащанията ще са от приходи от Хераклея Синтика. Голяма част от местните парламентаристи обаче смятат, че сумата от МРРБ е дастатъчна за дейностите.

Както подробно информирахме, проектът предвижда развитие на обекта в две зони – Зона за културно-историческо наследство и Зона за социализация на археологическия обект. Преди дни на място беше регионалният министър Иван Шишков, който дебатира за развитието на града с кмета Димитър Бръчков. Зоната за социализация е разположена на около 500 метра от разкопките в посока към храма на Ванга в местността Рупите. 

В Зона 1 ще бъде изграден паркинг и билетен център. Ще се направи консервация и реставрация на разкритите археологически наподки, така, че да се запази автентичния им вид. Заложени за консервация са жилищният квартал, крепостната стена, гражданската базилика, част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийския квартал и част от античната канализация.

 

Ще ма детски лагер в античния град, ще се провеждат Хераклейски празници на изкуствата, фестивали за класическа, джаз и фолклорна музика, празници на виното, детски фестивал на хераклейските занаяти с производство на маски, монети, керамика. В лагерната зона децата ще имат възможност за няколкодневен престой с организирани занимания, изнесени открити уроци и демонстрационни практики. Така Хераклея Синтика ще се превърне не само в най-добре развит археологически обект, но и в образователен център за деца и младежи. Чрез съпреживяване децата ще опознават и обикват природното и културното наследство на страната ни, планират по проекта.

Добавете Вашия коментар

TOP