Петков към Борисов: Найо ми каза, че щом си бил премиер, можеш да бъдеш и външен министър

15 Февруари 2024 | 19:05
0 коментара
Политика
България
Петков към Борисов: Найо ми каза, че щом си бил премиер, можеш да бъдеш и външен министър

Водевилът във властта тече с пълна сила. След като Борисов отказа да си говори сутрин на кафе с Кирил Петков,  двамата започнаха да комуникират през медиите, сипейки си един върху друг обвинения. 

 

"Разбрах, че днес г-н Бойко Борисов е говорил основно с нашия пиар Найо Тицин. Аз също говорих с него и го попитах какво мисли. Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява толкова много. Голяма част от бъдещето на това правителство ще се случи, когато имаме симетрия и във външните работи, но и си говорим истината. Найо ми каза, че министърът на МВР е на ГЕРБ и няма смисъл да се правим, че не е. Найо ми каза, че когато вече си бил премиер, можеш да бъдеш и външен министър, защото премиерът движи цялата политика. Найо каза, че най-много държи в регулаторите да попаднат независими хора. Всичко това ще го предам на Борисов".

 

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, коментирайки сутрешното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той помоли пиара на ПП Найо Тицин да предаде на Петков какво е говорил.

Петков направи лапсус и каза буквално "да го продам".

По отношение на ротацията Петков заяви: "Найо ми каза, че той има пълно доверие в Мария Габриел и акад. Николай Денков. Найо препоръча и на мен, и на Борисов да изчакаме двамата да дадат крайните си становища. Найо също ми каза да не се притеснявам, че когато говорим с медиите, казваме нещата, които ни правят симпатични, защото, Найо каза, че това са истинските неща, за които се борим“.

 

В отговор на обвиненията от страна на Бойко Борисов срещу него, Петков каза:

"Гарантирам, че получавам само заплатата от парламента и не взимам нито стотинка от друго място. Това може да се провери. Бих се радвал да направим толкова силна антикорупционна комисия, която да провери всички политици. Аз мога да гарантирам, че и акад. Денков, и Асен Василев, и спортният министър по никакъв начин не са замесени в корупция". 

 

"Но аз съм сигурен че системата въобще не е изчистена напълно и по всички структури всички ние трябва да се борим ежедневно с корупцията и затова такъв силен антикорупционен закон беше направен и сега трябва да има хора, които да дадат смисъл на всичко това“, заяви Петков.

 

„Но Найо ми каза да кажа на Бойко Борисов да не се притеснява за спортния министър. Човекът е много чист и прави най-дооброто, което може да се направи в тази ситуация“, добави той.

 

„В тая политическа конкуренция всеки се дебне толкова много, че това е може би най-бързият начин да изчистим всякакви съмнения за корупция. Особено на най-високото ниво това премахва риска от корупция. Надолу, за съжаление, ни  трябват истински инстиуции, които да работят“, смята Петков.

 

За спора по отношение кой да бъде външен министър Кирил Петков заяви:

 

Въпросът за Мария Габриел е дали качествата ѝ като добър външен министър ще бъдат добри качества като премиер. Аз лично смятам, че ще бъдат добри качества. Но едно съм сигурен. Когато сте бил премиер и когато сте седели с всички премиери в Европа, вие не само сте на нивото на най-висшата дипломация, вие наистина можете да се справяте с всякакви проблеми. А когато те работят в отбор, това вече дава истинската сила на България“, посочи той.

 

„И затова Найо ми каза: „Нека ги оставим те да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви препоръки“, завърши той.

 

Изказването си Петков направи след средащата с еврокомисаря Рейндърс. "Той поздрави и правителството, и парламента. Каза, че стъпките за промяна на конституцията са наистина значителни. Оцени високо и Закона за комисията за противодействие на корупцията, но добави, че трябва да изберем независими хора в тези органи. Колкото по-независими и колкото по-далеч са тези хора от политическите партии, толкова по-добре. Другото, което каза, е, че процесът на избор на тези хора трябва да бъде максимално прозрачен. ЕК ще следи много внимателно дали тези органи ще се попълнят с правилните хора.", обяви Кирил Петков.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP