Петков и Василев: Продължаваме промяната няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

04 Април 2023 | 21:06
0 коментара
Политика
България
Петков и Василев: Продължаваме промяната няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС.

 

Това заявиха в ефира на БНТ съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, които излязоха специално от заседание на ръководството на партията, за да обявят решението.

 

Националният съвет на "Продължаваме Промяната" е взел решение партията да не подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ, изрече решението Асен Василев. 

 

"Ние ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, което включва честни и свободни избори", изтъкна Кирил Петков.

"Националният съвет на "Продължаваме промяната" "дава мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии", обяви на свой ред Асен Василев.

Все още няма позиция от страна на "Демократична България". Преди ден бившият депутат от ПП Иван Христанов обяви, че от служебен министър знае за започнали разговори между ГЕРБ и ДБ.

 

Малко по-рано бившият депутат от "Демократична България" и едно от знаковите лица в "Да, България" Калоян Янков от Велико Търново призова за преговори с ГЕРБ. Според него това е единственият начин "за борба с корупцията, не на думи, а на практика". Янков смята, че за да не изгори и неговата партия в тази игра ще трябва да заложи на проверени кадри, които няма да се блазнят от корупционни схеми, пише "Флагман". 

 

Това е пореден сигнал, идващ от ДБ, който дава индикации, че може да се сформира правителство с ГЕРБ. Още преди седмица лидерът на "Да, България" Христо Иванов намекна, че може да се говори за общ кабинет, ако преди това се сформира конституционно мнозинство и приемат закони, гарантиращи контрола над главния прокурор и съдебната реформа.

 

Повече от 5 часа продължи заседанието на ръководството на ПП в столичен хотел.

Източници от партията дават ясни сигнали за разцепление на върха на "Промяната". Двата лагера, за които отдавна се говори под сурдинка, вече ясно са очертани и са влезли в тежки колизии. 

 

В единия лагер са Кирил Петков и обкръжението му, които предупредили, че явяването с общи листи е рисково, тъй като нито ревностните привърженици на ПП, нито твърдото ядро на ДБ го приемат.

 

В другата група са Асен Василев и Даниел Лорер, които били на противоположно мнение, а тезата им била, че коалицията ще гарантира първото място на изборите на ПП.

 

Освен това в “Продължаваме промяната” твърдят, че Асен Василев и Даниел Лорер работели за отстраняването на Кирил Петков като председател на партията. В ПП има и подозрения за тайни договорки на Василев и Лорер за подкрепа на коалиционно правителство, ако им бъде обещан премиерски пост. Идеята била този път Лорер да се пробва като министър-председател, пише "Труд".

 

Групата на Кирил Петков смята, че ПП-ДБ трябва да играят самостоятелно, да предложат правителство на малцинството и при никакви условия да не влизат в съюз с партии, които биха  поставили под въпрос играта им на местните избори. Това лоби твърдяло, че имат всички шансове да спечелят в знакови големи градове, в това число и в София.

 

Че има трусове в коалицията и най-вече в “Промяната”, пролича от два поста във фейсбук на знакови лица за ПП, участвали в кабинета “Петков”. Още сутринта вчера Николай Събев написа в социалната мрежа: “Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП”, написа Събев.

 

След бившия министър на транспорта във Фейсбук коментар пусна и бившият депутат от ПП Иван Христанов: “Думите на Ник трябва да бъдат чути, защото е очевидно, че в ПП има проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите”.

 

“Скъпи приятели и скъпи борци за демокрация, преди 2 месеца се оттеглих от “Продължаваме промяната”. Ясно заявих защо - тона на агресивна конфронтация блокира възможността на държавата да работи. Това не е упрек към ПП, а поведение на всички политически сили. Имаше и друга причина - отказах категорично да участвам в заговор за свалянето на ръководството на “Продължаваме промяната”. Избрах да бъда чист пред съвестта си, пред хората на България и пред идеалите на демокрацията. Цената за това е висока и малцина дръзваме да я платим”, коментира Христанов.

 

Досега водач на листите на ПП в Плевен беше именно Христанов, но мястото му бе заето от бившия спортен министър и отцепник от ИТН Радостин Василев. Той поискал да оглави листата в Плевен и желанието му било изпълнено, а това предизвикало Христанов да си тръгне от ПП.

Коалицията между ПП и ДБ на миналите парламентарни избори е имала общо 692 627 гласа. Сега резултатът при обработени 99.58% протоколи е 618 868, т. е. със 73 759 гласа по-малко.

 

"Дълъг ще бъде пътят. Ще се караме, ще се разочароваме, ще търпим насмешки и лъжи. Ще понесем цялата изобретателност на злото. И всичко, абсолютно всичко ще си струва заради нас, заради тези, които ни създадоха и възпитаха, и заради тези след нас", написа днес във "Фейсбук" бъдещият депутат от "Продължаваме промяната - "Демократична България" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта

 

Той посочва, че пред последния месец се е убедил, че има огромен брой хора, на които им пука и са готови да направят всичко за страната си. "Срещнах се лично с хиляди такива хора. С много от тях сме съмишленици, с други имаме различни позиции. Винаги обаче в личния разговор с някого можеш да усетиш дали наистина мечтае за по-хубава България. Пълно е с такива хора - казвам ви го, защото ги видях с очите си", подчертава рапърът, който влезе в политиката.

 

Ицо Хазарта посочва, че 60-те процента от хората, които не са гласували, имат това право. "Работата на хора като мен е да ги убедят, че смисъл има. Ще стане, макар и бавно", убеден е той. снимка:БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP