Петима карантинирани депутати осигуриха кворума с видеовръзка

11 Ноември 2020 | 09:51
0 коментара
Политика

С кворум на ръба от 121 народни представители и нова доза обвинения между управляващи и опозиция започна днешното заседание на парламента.

Епидемията от коронавирус и проблемът със сутрешната регистрация принуди законодателния орган да прибегне до видеовръзка, чрез която болни или карантинирани народни представители да вземат участие в заседанието.

Решението за това бе взето в края на миналата седмица, а от новата промяна в правилника днес се възползваха петима народни представители от управляващото мнозинство, които се включиха в сутрешната регистрация от вкъщи и дори от болничното легло. Именно гласът им се оказа решаващ за осигуряване на кворума.

Депутатите от БСП и ДПС за пореден ден не бяха в залата по време на регистрацията.

Заседанието обаче отново започна със скандал. Причина за него стана изказването на народния представител от БСП Георги Михайлов, който настоя парламентът да изслуша здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да даде той информация за епидемичната обстановка в страната.

„Такива предложения се правят до 18.00 часа във вторник, днес няма как“, обясни председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Вашата наглост е безмерна, продължавате да саботирате дейността на народното събрание. Продължавате да се криете из кулоарите и да се явявате тук само тогава, когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение? Не ви ли е неудобно от българските граждани? Партизанлъкът ви е останал дълбоко заложен в гените“, разкритикува опозицията председателят на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Продължавате да нарушавате правилника. Днес отново нямате кворум. 121, минус 5-те колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум. Отново искате да погазите българският парламентаризъм. Ние не искаме БСП да чуе министъра, българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването“, отговори ѝ Георги Свиленски от левицата. В крайна сметка предложение не бе подложено на гласуване и парламентът продължи работата си одобрения дневен ред. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP