Пет пъти намаляла чумата по свинете през август

28 Август 2019 | 13:37
0 коментара
Общество

Рязък спад на откритите огнища на африканска чума по домашните прасета отчете земеделският министър Десислава Танева след заседание на МС.

Тя заяви, че през юли са открити 28 огнища, докато през този месец до момента те са 5. “Към днешна дата са открити 33 огнища на африканска чума. В последните две дедмици няма нито едно регистрирано огнище на заболяването при домашните свине”, каза Танева.

- Реклама -

Министърът съобщи още, че държавата отпуска 28 млн.лв. за покриване на разходи при борбата с болестта. “Парите са за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи свързани с прилагането на мерките за борбата с африканската чума по свинете от БАБХ. Всички мерки, които предлагат ветеринарните власти са съгласно стратегия за борба с болестта на ЕС”, уточни Танева. Средствата са част прогнозните разходи възлизащи на 23 млн.евро, като 75% от тях се очаква да бъдат съфинансирани от Европейската комисия.

Относно компенсацията от 300 лв. за стопаните, които са умъртвили животните си, Танева каза, че изплащането им ще започне от 1-ви септември.

Добавете Вашия коментар

TOP