Пет от най-дразнещите асистента в автомобила

17 Май 2023 | 08:24
0 коментара
Общество
България
Пет от най-дразнещите асистента в автомобила

Много често електронните системи в автомобила допускат досадни грешки. Това изисква от човека да отвлича вниманието си заради различни опции, които в много случаи се намесват в управлението по нежелан от водача начин, което го дразни. Ето част от асистентите, които може би дразнят най-много шофьорите.

Система за гласов контрол

Разработчиците казват, че гласовият асистент помага на водача бързо и без да отклонява вниманието си да контролира определени функции на мултимедийната система, климатичната система и други. Но гласовият контрол е много, много далеч от истината все още. Не всяка дума се разбира, не всяко произношение или диалект е разбираемо от софтуера, на което системата започва да дава странни отговори. Понякога това е смешно, но ако е постоянно – става дразнещо.

Автоматично поддържане лентата на движение

Всички нови модели вече са оборудвани със система за поддържане лентата на движение. Най-високо ценя моделите, които имат бутон за директно изключване на тази система, а не да се налага да го търся в менютата. Иначе камера следи пътните маркировки и коригира траекторията чрез усилие за завъртане на волана, за да върне автомобила по средата на платното, ако автомобилът настъпи маркировка.

Целта на системата е повишаване на безопасността. Ако загубите концентрация или задремете, тя ще ви върне в лентата. Но ако шофирате по-спортно, опитвате се да избегнете дупка или друго препятствие, или когато се опасявате, че използването на мигачите ще доведе до изгаряне на крушките, контра усилието за завъртане на волана в противоположна посока е силно дразнещо.

Некоректно работещата система за налягане в гумите

Контролът на налягане в гумите се извършва по два начина. По-скъпият вариант използва сензори. Тук грешка няма. Покаже ли ви загуба на налягане, това наистина значи загуба на налягане и вероятност от спукана гума. По-евтиният вариант обаче разчита на данните от ABS, като определя налягането косвено, т.е. по скоростта на въртене на колелото.

Когато налягането в гумата спадне, тя променя диаметъра си, а с това и скоростта на въртене. Ако разликата с другото колело стане голяма, на таблото се появява предупреждение. Но на разбит път, при ниска или висока температура, работата на тази система е неточна и предупрежденията често са неоснователни.

Кои са другите два може да прочетете на автомобилния сайт CarMarket.bg

Редактор: Пламен Георгиев
 
Източник: CarMarket.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP