Песни огласят планински върхове в най-високото село на Балканите-Орцево

06 Септември 2023 | 11:12
2 коментара
Култура
Благоевград
Песни огласят планински върхове в най-високото село на Балканите-Орцево

Село Орцево, най-високото населено място на Балканския полуостров, е домакин на първи фолклорен фестивал.

Музикалното събитие ще се проведе на 10 септември и се организира от Община Белица, Народно читалище „Пробуда 2011“ - с. Бабяк, кметството в Орцево и с помощта на Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ - Белица. То е под надслов "Да пеем песни от сърце, да тропнем Орцево хорце".

Фестивалът има за цел да съхранява, развива и популяризира фолклорната традиция на България, свързана с автентичния фолклор, като форма на читалищната художествена самодейност и любителско изкуство.

Началото е в 10.00 часа, а участниците ще извият красивите си гласове на поляните край село Орцево и ще огласят и най-високите планински върхове на Родопите.

Ще участват мъжки и женски фолклорни групи, фолклорни ансамбли, сола и дуети, групи от всички етнографски области на Република България. Времетраенето на изпълненията е 20 минути за големите формации, а за индивидуални изпълнители и дуети е до 10 минути. За състави от далечни краища са осигурени безплатни нощувки, а храната ще е грижа на Община Белица. Водещ на фестивала ще е известната актриса Жанет Керанова.

Селото е разположено на надморска височина от над 1600 м и се намира северозападния край на Родопите. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопите.

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
06 Септември 2023 | 21:44
Беди, Пачка, Джама , Гъбарче, Кавалче, Куцузче, Сабюнка, Магденце и Айшо готови ли сте за ПРОМЯНАТА ? С такива като вас ДПС няма шанс. Да започваме...
До Ревански публикува:
06 Септември 2023 | 15:37
Якоруда не ви иска Беди и Карафеиз и ни е срам от вас. Вие се провалихте. Нищо не постигнахте за този град и община. Доста години ви търпяхме, и разбрахме че не ставате за управляващи. Трябват нови хора с чисто минало, честни и образовани, които да се разграничат от това СТАТУКВО, и да ви освободят всички. Тези нови лица са Мехмед Вакльов и екипа който той ще представи.В тях е надеждата Якоруда и селата да започнат да се развиват и печелят проекти , както в Белица. Промяната идва. Подкрепете ги. Оставете страха и заплахите, които ви внушават. Те са минало. Победата е близо. Досега като ви управляваха само якорудчани, какво- НИЩО, ограбиха ви, прогониха ви, заплашваха ви, отмъщават ви, фалираха общината и закопаха града. Мехмед Вакльов е правилният избор да СПАСИ ЯКОРУДА

Добавете Вашия коментар

TOP