Персоналът на р-т Винарната натровил децата в Петрич

11 Април 2023 | 09:07
1 коментара
Общество
Благоевград
Персоналът на р-т Винарната натровил децата в Петрич

14-те деца, които бяха хоспитализирани след съмнение за натравяне от пиле с ориз, са заразени по вина на персонала. Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за натравянето на децата съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Това се потвърждава от направените изследвания от РЗИ - Благоевград и ОДБХ-Благоевград. Замърсяването е със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

На 6 април стана ясно, че обектът за кетъринг е затворен, след като 14 деца от едно училище бяха хоспитализирани.

Деца, приети със съмнения за хранително натравяне, имаше и в крумовградско село Токачка. 

Отклонения в Петрич са установени в пилето с ориз, след като е било сготвено. Констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.

Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта и посудата, както и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга.

Разопакованите храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции.

Добавени коментари

777 публикува:
11 Април 2023 | 09:26
Ужас, някой е кихнал върху храната или не си е измил ръцете след тоалетна

Добавете Вашия коментар

TOP