Пенсионираната учителка баба Къна, единственият столетник на община Кресна

04 Декември 2022 | 17:10
0 коментара
Общество
Пенсионираната учителка баба Къна, единственият столетник на община Кресна

Цяло село се изреди да честити 100-годишния рожден ден на баба Къна Китанова от кресненското с. Сливница. Необичайно запазена за годините си, с бистър ум и заредена с едновековни спомени, рожденичката посрещна всички около щедро отрупана трапеза в двора на къщата си.

Сред първите, дошли да я поздравят, бяха служителите на Социалния патронаж в Община Кресна. Дойде и сестра й от Враца, която е на 97 г. Зам. кметът на община Кресна Валентин Стоичков пристигна с красиво надписана торта и подаръци за домакинството.

Баба Къна е от Враца, омъжва се в кресненското село и до пенсионирането си е била начален учител в Будилци и Сливница. Мнозина от по-възрастните жители на общината още си спомнят с любов нейната всеотдайност и вниманието, с което ги е обгрижвала в клас.

Рожденичката живее сама, има само една жена, която я наглежда, но все още се обслужва сама и по цял ден крак не подгъва, разказаха нейни комшии. Съпругът й Методи, който отдавна починал, 34 г. бил кмет на Сливница и оттогава всичките й съселяни са свиквани да идват при нея, за да споделят проблемите си.

Баба Къна има двама синове, единият е в Благоевград, другият – бивш преподавател в ЮЗУ, живее в Канада.

К. Китанова е единственият столетник в цялата община. Миналата година тук пак така тържествено беше отбелязана 99-годишнината на майката на строителния предприемач Любен Янев, но тя не успя да доживее кръглия почетен юбилей.

Цветя, подаръци и пожеланието да ги посреща още много години в двора донесоха всички гости на рожденичката, а тя тържествено обеща догодина да им направи още по-голямо парти.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP