Пенсионерите горят без Великденски добавки

04 Април 2023 | 14:37
0 коментара
Бизнес
България
Пенсионерите горят без Великденски добавки

Пенсионерите горят за великденската добавка. Тази година няма да има заради липса на пари. Изплащането на пенсиите ще се извърши по стандартния график от 7 до 20 април, обяви вчера Националният осигурителен институт. В съобщението обаче няма и дума за великденски добавки, които традиционно се раздават преди празника в последните осем години.

Традиция

За първи път празнични добавки се дадоха през 2015 г., но само за най-бедните с минимална пенсия. Тогава в бюджета се появи излишък и 53 млн. лв. се заделиха за празничните добавки. В следващите години великденски добавки се изплащаха по същата схема, като допълнителни пари имаше и за вдовишките пенсии. Миналата година пък всички получиха по 70 лв. независимо от размера на пенсията си. Решението обаче беше взето по-късно и затова парите бяха получени не с обичайното изплащане на пенсиите, а на 15 април. За добавката бяха изхарчени 142 млн. лева. Сега служебното правителство не е отваряло дума за празничен бонус. Тъй като НОИ обичайно анонсира предварително добавките, очевидно не се очаква да се дават подобни пари, въпреки че темата се коментира усилено в социалните мрежи.

Разлика

Преизчислени суми ще получат работещите пенсионери, които са се осигурявали през годината. Служебно според допълнителния стаж са увеличени около 300 000 пенсии, уточниха от НОИ. В бройката не влизат тези, които са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им не само с допълнителен стаж, но и с осигурителен доход.

 

ТЕЛК

През март НОИ изплати дължимите суми и на над 5300 души с възстановени пенсии за инвалидност и добавки за чужда помощ с изтекъл ТЕЛК. Плащанията се извършват, след като се обработят списъците, подадени от Министерството на здравеопазването, тъй като в тях има случаи, които излизат от нормата. Някои не получават инвалидна пенсия, а пожизнена за стаж и възраст, при други инвалидната пенсия е трансформирана в пожизнена след навършване на възраст, има и починали или такива, които не са се явили на ТЕЛК. При всички случаи обаче не се спират пенсиите само на тези, за които има обективно забавяне на ТЕЛК решението.

Добавете Вашия коментар

TOP