Пеевски: Тагарев е една голяма нула, жалка картинка! ГЕРБ и ПП да подпишат коалиционно споразумение

29 Февруари 2024 | 08:14
0 коментара
Политика
България
Пеевски: Тагарев е една голяма нула, жалка картинка! ГЕРБ и ПП да подпишат коалиционно споразумение

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира пред журналисти в парламента намерението на Бойко Борисов да сключи коалиционно споразумение с ППДБ.


"Тагарев не може да изпрати няколко месеца едни БТР-и в Украйна. Работа, която с Борисов свършихме в един месец. Всичко беше готово, подписано, направено. На 18 януари парите бяха осигурени, пратих писмо до финансовия министър. Той (Тагарев) до ден днешен не ги е изпратил. Днес го гледам - жалка гледка е да обвинява зам.-министрите. Малко мъжко да каже: "Аз съм виновен, не ги пратих". Ходи напред-назад, снима се само, нулева работа за Украйна. Всичко, което досега беше свършено, беше свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула" , каза категоричната си оценка Пеевски за министъра на отбраната Тодор Тагарев.

 

На въпрос какво очаква да чуе на изслушването от министър Тодор Тагарев той отговори: "Аз лично не очаквам нищо да чуя от него, но нека да дойде и вие да го чуете и питате".


"Ние няма да участваме в това правителство. Отдавна сме казали", продължи той.

"Трябва да сме честни към българските граждани. Да е ясно какво ще правят и да си го подпишат. Ясно е, че са в коалиция, да сложат на масата управленска програма, да кажат какво ще правят и да сложат подписите си", призова съпредседателят на ДПС.

"Според мен, когато има коалиция, трябва да се подпише коалиционно споразумение на пропорционалността на партията. Не може някой с много малко да иска всичко - особено тези неща в проценти бяха много грозни", обясни Пеевски относно готвеното коалиционното споразумение между партиите в сглобката. Министрите да се разпределят според електоралната тежест и депутатите в парламента бе и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

На въпрос къде се вижда ДПС, ако ГЕРБ и ПП-ДБ подпишат коалиционно споразумение, той отговори: "Отдавна съм заявил тази тема и няма да я коментирам обратно. Това са разговори между тях. Ние в това правителство няма да участваме по никакъв повод".

 

"Смятам, че те трябва да са честни към българските граждани, да е ясно какво и как ще правят и да подпишат. Ясно е, че те са в коалиция. Няма защо да се лъжем. Коалицията е ясна и тя е между техните партии. Трябва да си сложат подписите, да сложат програма за цял мандат, да кажат какво ще правят, хората да прочетат и видят какво е това, което се случва до момента", коментира още той отношенията между ПП-ДБ.

 

На въпрос дали е съгласен с думите на Бойко Борисов, че Кирил Петков е реалният премиер, той отговори: "100% съм съгласен. Има един лидер на тяхната коалиция и това е Кирил Петков".

 

Припомняме: Днес пред парламентарната комисия по отбрана министър Тагарев ще бъде изслушван за причините за забавянето на доставката на БТР-ите за Украйна. Министърът призова да бъдат поканени и тримата отговорни за тази операция заместник-министри - на МВР, на МО и на Министерството на транспорта. "Те най-добре ще обяснят закъснението от декември насам, как е вървял процесът и какви технически и юридически проблеми са имали", каза Тагарев.

Министър Тагарев отказа да каже кога точно ще тръгне влаковата композиция за Украйна, нито къде се намират в момента БТР-ите. Стана ясно, че те са събирани от различни места в страната. "Нека не предизвикваме нездраво любопитство. Хайде малко по-спокойно. Ще обявим когато ги изпратим", заяви той. До два дни ще стигнат в Украйна, каза министърът.

Военният министър коментира и все още неосъществената доставка на ръкавици за украинската армия, въпреки отминаващата зима. "Инициативата е за хуманитарна помощ и тя е на МВнР. Външно министерство е организатор", каза той и допълни, че не е имал време да проследи защо ръкавиците все още не са изпратени.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP