Пеевски: Отговорността за служебното правителство носи парламентът

17 Април 2024 | 16:04
0 коментара
Политика
България
Пеевски: Отговорността за служебното правителство носи парламентът

Отговорността за служебното правителство, съгласно Конституцията носи парламента и ние можем да оказваме пълен контрол върху това служебно правителство. Нека да видим какво ще правят, все пак е минало само една седмица.

 

Така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира въпроса за това кой носи отговорност за служебното правителство в парламента.  

 

За поисканата от премиера смяна на двама министри Пеевски подчерта: „Така е преценил премиерът, така е в Конституцията, това е пълно негово право“.

 

 Единственото, което мога да кажа  е, че не може България да  стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа и да имаме външен министър, защото на практика в момента нямаме външен министър, категоричен бе Пеевски.

 

Щом е преценил премиерът, Даниел Митов трябва да бъде външен министър. Това е негово право съгласно Конституцията, която сме приели всички заедно тук, напомни председателят на ПГ на ДПС.

 

Изключително право на премиера съгласно действащата Конституция е да извършва всички смени на министри, на зам.-министри.

 

Единственото, което призовавам е - не може при тази ситуация в света в момента,  България да е без външен министър. Доколкото виждам не е попълнен е и състава на зам. – министри. Това трябва да го свърши премиера веднага, а президентът трябва да изпълни Конституцията, а не да я нарушава, подчерта Делян Пеевски.

 

Не разбирам забавянето на неговия указ, каза Пеевски.

Никога не съм казвал,  че подкрепям земеделския министър. Никога не съм се срещал с него по никакъв повод, отговори Делян Пеевски на въпрос за поисканата смяна на земеделския министър.

 

Прочетете Конституцията (за правомощията на Народното събрание)  - да контролира какво правят  избраните от премиера министри. Това беше смисълът на тези промени -  да има действащ парламент, който работи в условията на служебно правителство. Ние можем да осъществяваме пълен контрол през зала, през комисиите и през всички правомощия, които имаме като народни представители, обясни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

 

Премиерът говори с всички политически лидери. Говорим с него затова, че политиките трябва да се случват за гражданите. Нас това ни интересува. Нека да видим какво ще бъде отношението към хората и да ли ще правят правилни неща. Рано е още да говорим за оценка на правителството, подчерта Делян Пеевски. 

 

На въпрос за позицията му за конституционните промени и действието им, Пеевски каза: Аз не съжалявам и стоя зад всичко, което сме гласували.

Всичко, което сме гласували, сме направили заедно, напомни Делян Пеевски.

 

Колегите да не се отричат от тези девет месеца. Мисля, че направихме хубави неща и те не трябва да се срамуват от това, в условията на кампания да се отричат, защото утре да не седят пак в някои скутове, подчерта той.

 

За скандала  с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се обърна към журналистите :  Този скандал вие трябва да го коментирате.  Такова нещо в България не се е случвало. Това е най-големият корупционен скандал, който сме имали  в България.

 

Кой на кое място е на изборите – ще го решат хората. Ние не можем да предопределяме резултатите, коментира Делян Пеевски. Епицентър.бг

 

Пеевски: Отговорността за служебното правителство носи парламентът

Добавете Вашия коментар

TOP