Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане

22 Февруари 2024 | 20:53
0 коментара
Политика
България
Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
 

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Битката е за Комисията за противодействие на корупцията и прокуратурата. Олигархията иска да овладее държавата", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

 

Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, докато приемем Конституцията, разкри още той.

 

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат проуратурата. Олигархията иска да завладее и КПКОНПИ. Логично е регулаторите да са на всички, а не да бъдат делнати. Христо Иванов, който седеше в скута ми и пиеше мазно турско кафе, докато се случи конституцията и направим промените в нея, които вече са факт - сега казва, че пак щял да извади темата ДПС. Коя бе, приятельо Христо?! Всичко свърши, вие сте ми ясни. Маските трябва да паднат", бяха точните думи на Делян Пеевски.

 

Пеевски заяви, че лично бил отказал на Христо Иванов "делкането, което той ми предложи в моя кабинет", като уточни, че под делкане има предвид разбирателството как да бъде избран Висшият прокурорски съвет.

 

Парламентарният водач на ДПС показа, че не приема предложението в меморандума номинациите в регулаторите да бъдат разпределени поравно между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" с мотива, че така се "делка" дължавата.

 

"Имаше добри разговори за Конституцията и как всичко ще е прозрачно, как Венецианската комисия ще каже кои регулатори да бъдат със 160 гласа. Но Христо Иванов излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, а да уредим само в Конституцията, че може да има регулатори, за които да се реши друго мнозинство със законови актове, което не се случва в момента. Логично е, когато има определени парламентарни групи - управляващи, опозиция, подкрепящи - регулаторите да бъдат регулатори и да бъдат за цялата държава, а не да бъдат делнати 50 на 50", посочи Пеевски.

 

С промените в Конституцията от края на миналата година ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС въведоха допълнителни изисквания и възможности за назначенията в регулаторите, над 90 позиции в ключови контролни институции, които са: изборът да е открит, прозрачен, публичен, обоснован, а ако е разписано в закон, изборът да се прави с мнозинство от две трети от депутатите (поне 160 от 240, ако всички са регистрирани и гласуват).

 

Пеевски призова да спрат приказките как ГЕРБ работи с ДПС.

 

"Кое е лошото на ДПС? Девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми докато се случи Конституцията. И всичките ми идваха час през час, докато направим промените, които са важни за България. Сега ще ми казва днес в интервю за "Дневник", че отново ще извади темата ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. Ако нас ни нямаше, нямаше да го има и правителството. Маските трябва да паднат, Христо! Всичко свърши. Вие сте ми ясни", каза Пеевски.

 

"В залата се случи нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестинхаус" за ядрена централа", това заяви председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

По думите му, това е заради Свилен Спасов, агент на ДС, лично посочен от тях на това дружество.

 

"По другите теми обида не може да има, защото ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов "делкането", което той ми предложи тук в моя кабинет", допълни Пеевски.

"Делкането да бъде сигурен как ще се избере висшия прокурорски съвет, за да бъде избран Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор Сава Петров", заяви Пеевски.Епицентър.бг

 

 

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP