Пеещи фонтани ще радват жители и гости на Благоевград, до два месеца започва и изграждане на видеонаблюдение

12 Март 2018 | 14:49
1 коментара
Общество

До месец се очаква да има избрана фирма-изпълнител за изграждане на цялостно видеонаблюдение в Благоевград.

Това съобщи на пресконференция кметът д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че ако няма процедури по обжалване, по план, изграждането на системата трябва да стартира в срок от два месеца.

„Видеонаблюдението ще обхване абсолютно всички детски градини, не само дворовете, а и периметърът около тях, подчерта кметът. Той поясни, че идеята е да се действа превантивно, като по този начин да се сведе до минимум възможността около детските и учебни заведения да бъдат разпространявани забранени субстанции. Освен органите на реда, системата ще бъде предоставена за ползване и на охраната на училищата. Видеонаблюдението обхване, както града, така и парковата зона, включително и „Бачиново“. 

Системата ще бъде с максимален брой функции, като ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП. Достъп до системата ще бъде предоставен и на полицията, като патрулните коли ще бъдат снабдени с таблети, чрез които ще могат да следят за спазване на обществения ред в реално време.

„Изграждането на системата ще бъде направено на три етапа. Първоначално тя ще обхване около 80 % от града, а след това ще бъде надградена. Очакваме в рамките на година наблюдението да бъде изградено на 100%“, каза още кметът Камбитов.

Той поясни, че условията към изпълнителя е фирмата да инвестира, а общината да изплаща задълженията поетапно. „По този начин се постигат две цели – от една страна, изпълнителят ще бъде сериозна фирма, с финансов ресурс, от друга, ние получаваме видеонаблюдение, което го изплащаме във времето. Интересът на Общината е абсолютно защитен“, коментира още д-р Камбитов.

През настоящата година ще бъдат изградени и светофарни уредби на входа на кв. „Струмско“ и на улица „Славянска“.

Система от звук и светлина пък ще бъде внедрена във фонтаните при площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. 

Те ще бъдат управлявани електронно и през определен период от деня ще светят и ще озвучават центъра на областния град с музика, чийто авторски права са на общината. Идеята е заимствана от испанския град Барселона. В Благоевград фонтаните ще предлагат микс от светлини, цветове и музика.

 Д-р Камбитов показа проект на площадното пространство, което в момента се ремонтира.

 „Ремонтът не променя сегашното архитектурно и художествено решение на центъра на Благоевград. Площад „Георги Измирлиев” е символ на нашия град и нищо от неговата уникалност няма да бъде променено”, увери кметът Атанас Камбитов.

 Проектът е обсъден с бившия кмет Лазар Причкапов, под чието ръководство преди повече 30 години се изгражда новата визия на областния център.

„Проектът се изпълнява с европейски средства. Контролът и по цялостното изпълнение, и по качеството на използваните материали е много строг. Плочките, които ще бъдат положени, трябва да издържат поне още 30 години”, допълни кметът Камбитов. Той припомни, че ремонтът не се прави с пари от Общинския бюджет, а с европейски средства. 

Обектът е част от проект „Благоустрояване на градската среда“. Предвидено е изграждане на LED осветление, озеленяване, изграждане на съоръжения за улеснен достъп на хората в неравностойно положение, автоматизирана поливна система и др. 

Ще бъде подменен изцяло окаченият  таван в подлеза, ще бъде монтирана и хидроизолация.

Добавени коментари

??? публикува:
13 Март 2018 | 12:25
А кой ще танцува?

Добавете Вашия коментар

TOP