Пазете се! Бум на фалшивите петдесетолевки

19 Юли 2023 | 16:40
0 коментара
Любопитно
България
Пазете се! Бум на фалшивите петдесетолевки
Бум на подправените петдесетолевки регистрира Българска народна банка.

През второто тримесечие на тази година са хванати общо 1155 банкноти менте с лика на Пенчо Славейков. Това сочи статистиката на Централната банка на банкнотите и монетите в обращение за интервала април-юни.

Отделно са хванати и подправени банкноти от други купюри - 67 са били двадесетолевките менте, 17 са били подправените десетолевки и пет - неистинските петолевки. Така общият брой на хванатите подправени банкноти през тримесечието става 1247.

Толкова огромно количество подправени книжни пари за едно тримесечие не е отчитано от 2014 година до момента.

Много подправени петдесетолевки е имало и през предходните две тримесечия - за интервала януари-март, когато са били хванати 200 неистинен банкноти с лика на Славейков, и за интервала октомври-декември 2022-ра, когато подправените книжни пари от 50 лева са били 263.

Наскоро стана ясно, че полицията разнищва скица, при която измамници подават посредством банкомат подправени петдесетолевки и откакто сумата се получи по сметката, незабавно я изтеглят назад, само че към този момент като същински банкноти, оповестява " Телеграф ". 

Поради тази причина банките пренастроиха банкоматите, тъй че да не могат да одобряват банкноти от 50 лв., емисия 2006 година Тези пари могат да се подават единствено на каса.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира, че книжните пари с лика на Славейков са най-вече в паричното обращение - техният брой е общо 232 милиона.

Следват столевките, които са общо 119 милиона.

При монетите броят на фалшификациите е невисок - едвам 49.

През първото тримесечие ментетата при монетите са били малко повече - 68 броя. Най-честите имитации са при монетата от 50 стотинки.

Добавете Вашия коментар

TOP