Пазарът на грозде в Благоевград стартира с 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

27 Август 2022 | 14:01
0 коментара
Бизнес
Пазарът на грозде в Благоевград стартира с 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Производители и търговци на грозде откриха пазара в Благоевград и от няколко дни паркингите зад ЗИИУ и при автомивката на Спас Ненов-Петела на изхода от кв. „Струмско“ към затворения Покровнишки мост вече са истински тържища.

„Кампанията стартира с ранните сортове червено – мерло, сира и пино ноар, и белите – мускат отонел, тамянка и сандански мискет. Цената е 1.50 лв. на кг за червените при 23% захарност, а белите очакваме да са на цени 1.60-1.70 лв. за кг“, обясни производителят Генчо Иванов и отбеляза, че увеличението от миналата година е с около 30 ст. Той се занимава с лозарство от 20 г. и масивите му са в района на с. Българчево.

Първото червено грозде на благоевградския пазар е от Санданско-Мелнишкия район. С бяло грозде откриха сезона търговците на второто тържище. Мускат отонел и тамянка от с. Хотово се продаваха вчера за 1.50 лв. на кг.

„Увеличението от миналата година е с 20 ст.”, обясни търговецът Йордан Царев и допълни, че пак от същия район очаква мерло по 1,40 лв. „Захарността на бялото е 22%, берат ми шардоне със същата захарност, а мерлото, което чакам, е с 26%. Изпратиха ми снимки, защото звучи нереално, но от горещините и липсата на дъжд досега захарността тази година е много висока”.

В първите дни търсенето е доста слабо, а очакванията на търговците са, че продажбите няма да са много големи заради инфлацията. „Хората нямат пари вече. Българинът обича да си прави сам виното, ако досега е слагал по 600 кг, сега може би ще намали на 300 кг, но пак ще сложи“, коментира Йордан Царев.

Йордан продава бяло грозде и очаква доставка на мерло с 26% захарност

„Тези цени са много високи, няма начин да не паднат“, смята пък бившият военен комендант на Благоевград Калин Грънчаров, който над 50 г. всяка есен си произвежда вино и ракия, да има за близки и приятели. „Поръчал съм и чакам в края на седмицата да ми докарат сорт „Виктория“ от района на Драма и мускат отонел от с. Кулата“, обясни К. Грънчаров и разказа: „Уговорките ми са гръцкото да ми го доставят мляно до дома за 77 ст. за килограм, а другото – на 1.50 лв. Гърците го продават значително по-евтино, защото при тях лозарството се дотира, доколкото разбрах, себестойността на 1 кг е 30 ст., но с транспорта, смилането и печалбата им при мен идва с 47 ст. отгоре. Казаха ми, че това от Кулата е с 24% захарност, но не вярвам да е толкова висока, защото последните дни тук паднаха дъждове и за да задържи зърното захарността, му трябват няколко дни хубаво да се напече. Всяка година слагам по половин тон бяло и толкова червено грозде и засега не смятам да го намалявам. Сега като заредя бидоните, в продължение на 5 до 7 дни всеки ден го бъркам по 4 пъти, докато мине бурната ферментация, и го запечатвам. На 25-ия ден го отточвам, джибрите отиват за ракия, а виното преточвам през няколко дни, за да се утаява 5-6 пъти, като го пускам от високо през медна фуния, става кехлибарено и много вкусно и ароматно. От мускат отонел и виното, и ракията са много ароматни. Чак тогава, след 23 септември, ще сложа червеното. Миналага година правих мерло и каберне в съотношение 60/40 и стана отлично, и смятам пак така да купя. Чистото каберне за моя вкус е много гъсто и тежко вино. Преди години ми казваха, че наше каберне е изнасяно в СССР и на обед и вечеря по 1 чаша всеки ден са давали на подводничарите им, защото е антиканцерогенно. Очаквам цената на червените сортове да падне, няма да се продава над 1.10 лв. за килограм, защото грозде има. Кой се хване – хване, в началото на високите цени“, прогнозира винопроизводителят с опит Калин Грънчаров.

За втора година тържищата за грозде в Благоевград са в покрайнините на града. Миналата година общинската фирма „Паркинги и гаражи“ отказа да подпише с търговците договори за наем в района на открития пазар, където продаваха от години, и в последния момент те бяха принудени да търсят алтернативни варианти за места, удобни да продават стоката си. Това създаде сериозно напрежение, но сега всички са доволни и признават: „Тук ни е по-добре, по-широко е, по-удобно, а вечер затваряш вратите и си тръгваш, няма нужда да нощуваме при стоката“./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP