Патриотично Симитли се готви за националния празник, целия е в бяло, зелено и червено

28 Февруари 2019 | 17:02
0 коментара
Култура

Симитли е в бяло, зелено, червено.

Патриотично Симитли готви национален празник, целия в бяло, зелено червено.

Няколко стотин литри блажна боя се разливат в реда на трикольора по елтаблата в град Симитли. От няколко дни работници по временната заетост грижливо нанасят бяло-зелено-червено на таблата. Започнаха от централната улица, като работата ще продължи до самия празник, във времето последователно навлизат от центъра, по главните улици, към кварталите.

Инициативата, освен че е родолюбска, за националния празник, има и друга цел: да се спре безразборното лепене на плакати, обяви, оферти за бързи кредити и какво ли не по елтаблата. Дано се посвени всеки занапред да осквернява националния флаг, надяват се от общината в Симитли.

На града, от където и да влезеш, е вдигнат голям националния флаг.

15-метрови пилони държат българското знаме на входовете на град Симитли и село Черниче, както и при параклиса в село Полето.

„Идеята бе подсказана от инициативни жители в село Черниче, с голямо удоволствие поехме реализацията“, казва кмета Апостол Апостолов. По негово нареждане са закупени 1 500 знамена, чака се доставка на още трибагреници, които са в общинска администрация.

Те са за всеки, които иска да сложи на къщата си българското знаме за националния празник 3-ти март. „Може да дойде и да си вземе всеки. За всеки, който навръх националния празник тръгне към историческия връх Кръста край Ракитна, също ще има знаме. Голямо.

"Абсолютно за всеки“, казва кметът на общината Апостол Апостолов, който традиционно на националния празник води признателни към живота и делото на предците ни българи към паметника на освободителите ни на връх Кръста.

И да напомним:

Всеки може да участва в поход навръх националния празник до историческата местност Кръста.

В Симитли е традиция националният празник да се почита с поклон пред героите на паметника на връх Кръста, край село Ракитна. Там руско-турските войски са застигнати от вестта за Освобождението.

Признателни симитличани начело с кмета на общината Апостол Апостолов катерят всяка година на 3-ти март връх Кръста в западните склонове на Пирин, за да почетат паметта и се преклонят пред героите освободители. Тази година походът до мястото ще бъде още по-внушителен. Сборният пункт за всички желаещи да изкачат върха е в 10:30 часа пред кметство село Ракитна.

Привечер на 3-ти март, в 17.30 часа празненствата ще продължат в Симитли, където ще бъдат поднесени венци на паметниците „Лъвчето”, след това ще бъдат поставени венци на паметника„Илинден”.

Празничното шествие ще тръгне от улицата зад сградата на общината и ще продължи по маршрута. С празнична програма, симитличани ще почетат загиналите за свободата на площад „Илинден“  в Симитли.

Във връзка с паленето на огньовете, които са традиция на Националния празник, общинското ръководство моли всички граждани на община Симитли, да бъдат внимателни .

Апелираме не палете гуми, лесно запалими предмети и не предприемайте действия застрашаващи вашия живот и живота на околните.

Добавете Вашия коментар

TOP