Патриотично шествие и поклон пред освободителите в Благоевград

03 Март 2023 | 13:38
0 коментара
Култура
Патриотично шествие и поклон пред освободителите в Благоевград

Благоевградчани се включиха в патриотично шествие на свободата. Започна от паметния знак, където горноджумайци са посрещнали преди 145 години  посрещане на майор Орлински. Премина по улица "Трети март" и стигна до площад "Македония", където бе издигнат националният трибагреник. Свещеници отслужиха молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което се поклониха пред паметника ва войводата Гоце Делчев.

Участваха войници от Бригадно командване - Благоевград, представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и РК „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ и стотици признателни граждани.

Преди 145 години в градчето Сан Стефано до Цариград бе подписан мирният договор, с който се сложи край на Руско-турската война, която ние, българите, наричаме освободителна. На картата на тогавашния свят отново се появи държавата България. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 година, През 1890 година 3 март е обявен за Национален празник.
За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта. Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана. Градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

След близо 500 години потисничество и издевателства над нашата воля и християнска вяра българите извоювахме правото си да бъдем свободен народ, който сам може да гради своето бъдеще – това, на което ни учеха поколения българи, загинали срещу поробителите.

Добавете Вашия коментар

TOP