Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за Цветница

21 Април 2019 | 13:14
0 коментара
Култура

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” навръх Цветница.

В литургията взеха участие главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и др. висши клирици.

Хиляди са българите, които дойдоха днес в най-големия ни православен храм, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят над праговете на домовете си.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Добавете Вашия коментар

TOP