Патриарх Неофит навършва 70 години

15 Октомври 2015 | 08:13
0 коментара
Общество
Патриарх Неофит навършва 70 години

Патриарх Неофит навършва 70 години.

Той ще посрещне своя юбилей в Троянската света обител, съобщи отделът „Връзки с обществеността“ при Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

Изричното желание на патриарха е да посрещне деня

без пищни празненства и почести,

а скромно, по монашески в манастира, в който е подстриган за монах – Троянската света обител.

Патриархът, заедно с митрополитите от Светия синод, с епископи и свещеници, ще отслужи Света литургия от 9,30 ч. След това – от 11.00 ч., ще бъде отслужен молебен за предстоятеля на БПЦ, за Църквата и за българския народ.

Като благодари на всички, които са отправили и ще отправят своите приветствия и поздравления към него, патриарх Неофит благопожелава на българите здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания. Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума по банкова сметка. Тази година събраните средствата ще бъдат

използвани за купуването на подвижен ехограф,

изключително необходим на акушеро-гинекологичната болница „Шейново“, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София, посочват от Синода.

Средствата могат да бъдат превеждани на сметката:

Св. Синод на БПЦ – БП гр. София, ул. „Оборище“ 4, ИН по ДДС BG 121294143, ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12, BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София. На 24 февруари 2013 г., на Патриаршески избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Правителството предложи на президента да награди патриарх Неофит с ордена „Стара планина“ – първа степен, за неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP