Пасторът от Разлог Асен Христов след борбата с Ковид-19: Този вирус е убиец, потъвах и се давех в битката за въздух

05 Август 2020 | 09:06
1 коментара
Общество

„Този вирус е убиец! Аз бях там, в долината на мрачната сянка, и знам какво говоря!”, така определи борбата си с коронавируса пастор Асен Христов от Разлог, който пребори коварното заболяване, но други негови приятели и съмишленици не успяха. Чувства вина, че по време на религиозното събиране в Перущица, след което починаха петима пастори, не са спазили мерките и вероятно това е довело до разпространението на вируса.

Пастор Асен Христов не отрече, че е бил на религиозното събиране, а на въпрос на „Струма” дали чувства вина, че не са се съобразили с призива да не се събират много хора на едно място, той заяви: „По-голяма вина чувствам не заради това, че сме отишли на събирането, колкото от това, че не взехме никакви предпазни мерки вътре на самото мероприятие. Можехме да сложим маски, да не допускаме хора, които са с температура, но за съжаление постъпихме малко лекомислено и не взехме никакви мерки в тази посока“, разказа пасторът. Той сподели още, че преди и след събирането в Перущица също е пътувал много, но за щастие при връщанията му в Разлог през двата уикенда не е водил служби в църквата.

„Ако през тези две седмици бях влязъл в църквата в Разлог и по това време съм носел вируса, това означава, че 350 човека щяха да се заразят веднага. Реших, че е по-добре да си остана вкъщи, да не водя служби и ако случайно имам латентен период, да изчакам.

Непрекъснато говоря за вируса и ме боли, че хората в квартала виждат действителността и пак не вярват. Повече са склонни да вярват, че това е една измислица, една политика и се дават пари, за да допълниш списъка със заразени. За мен също говорят, че съм получил 20 хил. евро, но всички мои близки и роднини знаят през какво преминах. Изпитанието не беше леко и битката беше сериозна”, каза Асен Христов.

Той склони за разкаже за симптомите и всичко преживяно. Пасторът е приет в болница 11 дни след религиозната сбирка в Перущица, а докато е бил на лечение, е преминал през ада, борейки се за всяка глътка въздух. Той има и свое наименование за Ковид отделението в Разлог, нарича го „отделението на космонавтите”. 

„Бях като разглобен, без температура, но със сериозен проблем с дишане и сатурацията. Всяко вдишване беше усилие паралелно с кашлицата. Потъвах и се давех в битката за въздух, борех се да оцелея. Лекарите и екипът бяха много грижовни и нито за миг не ме изпуснаха от поглед. Използвам случая да изкажа специална благодарност на „отделението на космонавтите” – на д-р Пелтегов и целия екип – д-р Крънчева, д-р Будина-Цонкова, д-р Каназирев и д-р Радев, както и на всички приятели, които ме подкрепяха и ми звъняха, даваха ми сили и се молеха за мен. Макар и процесът на болестта да е много личен и индивидуален, искам да призова хората да не подценяват заразата, защото този вирус убива, макар и с различни степени на увреждане. По-добре е малко повече превенция, отколкото немарливост, за която може да се плати скъпа цена. Не ми се иска хората да са в стрес и ужас и от всеки грип и настинка да са на ръба от срив, но заради другите и заради уязвимите сме длъжни да пазим нас и околните. Защитните средства са важни, ако не заради вас, то заради другите – заради възрастните ни роднини, заради хората с дихателни и респираторни проблеми”, призова пастор Христов.

Той сподели, че според лекарите е изработил имунозащита и е защитен от заразяване в следващите 18 месеца. Изрази дори готовност да дари кръв или плазма, включително и да бъде доброволец сред заразените, ако това се наложи занапред.

Иначе ситуацията в община Разлог към момента е спокойна. Това съобщи директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов. От вчерашния ден няма нови случаи.

„Няма завишение на заболеваемостта в Разлог. Има три случая от предишните дни. Те са в болницата в Разлог, не са в тежко състояние. Три са смъртните случаи – два от уикенда и един от вчера. Всички са били в интензивното отделение в Благоевград”, каза д-р Калоянов.в.Струма

Добавени коментари

Хики публикува:
07 Август 2020 | 18:52
От какво се издържа този "пастор"? На слушали сме се на такива "набожни"!!!

Добавете Вашия коментар

TOP