Паскалев за лявото обединение: Основният проблем пред нас ще бъде доверието

30 Ноември 2022 | 04:38
0 коментара
Политика
Паскалев за лявото обединение: Основният проблем пред нас ще бъде доверието

Залата се оказа тясна, очевидно има очакване. Даваме си сметка, че основният проблем пред нас ще бъде доверието. Въпросът е ще успеем ли да увеличим доверието към левицата. Тук не се избира лидер.

 

С тези думи членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев откри кръглата маса "Лява България".

Тя е организирана от членове на БПС и представители на левицата, напуснали столетницата през годините.

 

На събитието дойдоха президентът (2012 - 2022 г.) Георги Първанов, лидерът на АБВ Румен Петков, на Д21 Татяна Дончева, на "Изправи се" Мая Манолова, на Нормална държава - Георги Кадиев, които се наредиха на трибяната един до друг.

 

В залата са бивши министри като Емилия Масларова, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дончо Конакчиев и Петър Мутафчиев, бивши депутати като Александър Паунов, лидер на комунистическата партия, Ненчо Темелков, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев.

 

В залата бе и дипломатът Валентин Радомирски и бившият лидер на АБВ Константин Проданов, както и певицата Николина Чакърдъкова.

 

Единствено не се отзова на поканата Красимир Янков, но тук е Александър Томов, обяви Паскалев.

В залата бяха и двама от червените кметове и много симпатизанти на левицата.

 

Това не е учредително събрание, тук не се избира лидер, подчерта членът на НС на БСП Паскалев.

 

Мая Манолова поиска иска нов ляв субект, със или без БСП на Нинова, който да излезе с общи кандидати и общи листи на парламентарните и местни избори. Според нея доверието в левицата е в реанимация.

"В тази зала през януари 2001 г. подписахме споразумението за Нова левица. Надскочихме последиците от една стогодишна война между социалисти и социалдемократи", припомни Георги Първанов.

 

Участниците в кръглата маса, изпълнила зала 7 на НДК, започнаха да се събират 40 минути преди събитието, разговаряйки приятелски един с друг, като стари другари, които отдавна не са се виждали.

 

Направи впечатление, че от бившите лидери на БСП отсъстват Сергей Станишев и Михаил Миков.

 

Коментирайки събитието вчера, председателят на БСП Корнелия Нинова подчерта, че всички инициатори на събитието са напуснали БСП по времето на Станишев и Миков.

 

Трябва да се върви към нов субект, заяви Татяна Дончева. Според нея трябва да се анализира опита на десницата. С колкото и партии да обрасне БСП - няма да доведе до нищо, смята тя. Според нея "БСП ще продължи да пада надолу като воденичен камък, барабар с нас". 

Политиката е състезание по харесване, каза още тя.

 

На форума бе прочетено обръщение към левите хора, в което се казва: "Време е за широк ляв фронт, защото социализмът има почва у нас."

 

Участниците в кръглама маса се съгласиха да излъчат по двама координатори по лявото обединение от всяка партия. Преди това всяка от партиите трябва да приеме курса към обединение на свой форум.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP