Партиите от управляващата коалиция - пред коалиционно споразумение и приемане състав на МС

29 Ноември 2021 | 21:42
0 коментара
Политика
Партиите от управляващата коалиция - пред коалиционно споразумение и приемане състав на МС

Партиите от управленската коалиция са пред съставяне на управленска формула и и избиране на състав на бъдещия Министерски съвет с мандата на "Продължаваме промяната".
Това ще стане на непублични работни експертни и лидерски срещи, които трябва да се проведат до края на тази седмица. Паралелно ще се подготвя и коалиционно споразумение.

 

Стартът днес е даден с разговор за доуточняване и изчистване на спорните моменти в сектор "Земеделие". През седмицата предстоят още срещи на експертите на ПП, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ и по другите теми.


Президентът Радев даде още два дни на четирите партии ПП, БСП, ИТН и ДБ да стиковат позициите и свиква първо заседание на 47-ото Народно събание на 3 декември, петък, а не както се очакваше на 1 декември, сряда. 

Преди първото заседание на парламента на 3 декември ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъдат решено зад коя кандидатура за председател на парламента ще се обединят.

 

До тогава лидерите на преговарящите формации трябва да стигнат до финален вариант от дългия списък обсъдени и потвърдени приоритети, както и темите, по които трябва още да се работи за съгласие, за да се стигне до коалиционното споразумение, което да подпишат.

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова оцени в неделя шансовете за съставяне на правителство над 50%.  За лидерите на "Има такъв народ" и "Демократична България" избирането на редовно правителство също изглежда възможно. От срещите досега се разбра, че ще има промяна в структурата на Министерския съвет, но засега има потвърдено само едно ново министерство - свързано с електронното управление, и разширяване на това на икономиката с иновации.

 

"Нямаше тема, по която когато сложихме българският интерес да не постигнахме огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център, дясно. Имаме толкова основополагащи проблеми и толкова много работа за вършене, че когато стигнем до индивидуалните ни различия, България ще е различна. От тук нататък е да изпълним тези точки с реални действия. Четири години ни е точният срок, в който да я свършим", заяви зареденият с оптимизъм съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след края на разговорите.

 

Ръководството на БСП ще се събира, за да решат по кои въпроси могат да отстъпят и по кои да настояват, включително и с отложени срокове. За БСП важни са социалните политики, сред които увеличение на доходите и помощ за младите, и здравната реформа. 

 

Ясно е, че към този момент две от чувствителните теми - Македония и Истанбулскта конвенция - са оставени встрани, за да не пречат на постигането на съгласие.
Корнелия Нинова вече обяви многократно, че България не трябва да дава подкрепа за присъединяването на РС Македония към Европейския съюз, ако това е за сметка на националния интерес и българската история, и че не трябва да се подкрепя Истанбулската конвенция и въвеждането на т.нар."джендър идеология". След края на преговорите на експертните групи в събота стана ясно, че е постигнато съгласие да се следва досегашната "единна позиция" за РС Македония, че за Истанбулската конвенция има решение на Конституционния съд, и че ще има законови промени срещу насилието над жени.

 

Следващите дни - на трескави срещи и непублични консултации

След като лидерите постигнат тази седмица съгласие по формулата и програмата за управление, както и по структурата и състава на Министерския съвет, те трябва да бъдат обсъдени в ИБ на БСП, а след това на пленум Националният съвет ще се произнесе дали подкрепя така създадената управленска 4-годишна програма и номинираните за министри.

 

На коя партия - кои министерства 

 

Днес Нинова настоя, преди да се разпределят министерските постове, да се подпише коалиционно споразумение  с ясни и конкретни политики между четирите партии, които ще поемат  управлението на страната. "Едва след това да се определи структура и персонален състав на МС", категорична е лидерът на столетницата.

 

Както Епицентър.бг вече писа, формулата на разпределине на министреските кресла ще е 8:4:3:2. Това обяви днес участникът в преговорите по политиките проф. Румен Гечев.

 

Предполага се, че на БСП ще бъдат дадени социалното, спортното, здравното и културното министерство, научи Епицентър.бг. Някои допускат, че за проф. Георги Михайлов ще бъде отредено здравното министерство, той като той бе изключително активен по време на експертните дебати, но други са на мнение, че две тежки министрества като социалното и здравното ще бъдат в тежест на БСП. За социалното министрество вероятно БСП ще се спре на Драгомир Стойнев като кандидат за министър. За Министерството на спорта се спряга Иван Ченчев.

От "Има такъв народ" са доволни от изминалите преговори и очакват разпределението на министерските кресла. Те държат на министерство на земеделието и на министрество на екологията, но имена на министри от тях не са изтекли.

 

Министерствата на енергетиката и на земеделието се оказват най-желани от партиите участващи в преговорите. Причината е, че това са едни от най-ресурсните ведомства.  От ИТН за кандидат-министър на енергетиката влезе в обръщение името на Александър Николов, а от "Продължаваме промяната" първо се спряха на Радослав Рибарски, представян за специалист по енергийни проекти, а след това на  хидроинженера Пламен Дилков, който „Почтените“ вкараха в борда на БЕХ, независимо, че срещу него има разследвания на прокуратурата.
 

За земеделското ведомство претенции имат от БСП, като техен фаворит е Явор Гечев. Обсъждана е и номинация на Пламен Абровски от ИТН.

 

Част от "Демократична България" ще изчакат да видят "как ще изглежда цялата конструкция накрая", но от "Зелено движение" вече лансираха Борисклав Сандов като министър на екологията. Не се знае дали ДБ ще успеят да се договорят за Министерството на правосъдието, към което отдавна аспирации има Христо Иванов.

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" е Кирил Петков, за финансов министър - Асен Василев, като и двамата твърдят, че това предложение не е на всяка цена и няма да е пречка за споразумение, ако партиите предложат по-добри кандидатури. Такива предложение не са дошби и по-вероятно двамата да заемат тези позиции в предложеното правителство.

Твърди се, че за "Продължаваме промяната" са запазени 8 министерства: 

Външното с предложението Даниел Лорер да го оглави;

Министерство на образованието, където отсега се знае, че столът е запазен за настоящия министър акад. Николай Денков; 

Министерството на транспорта, което Кирил Петков още по време на предизборната кампания обеща на собственика на "Еконт" Николай Събев и след като той дари 300 000 лева за кампанията на ПП стана депутат от "Продължаваме промяната". Предстои да видим дали тази сума е била достатъчна, за да се добере и до министерското кресло.

Впрочем, към Министерството на транспорта аспирации имат и среди в БСП

Не е ясно дали редовното правителство на Кирил Петков ще се обърне за "помощ" от служебния кабинет и да вземе назаем министри, назначени от Радев. Според Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, „ако не можем да излезем с по-добри кандидатури, ще се спрем на служебните министри, част от тях са се доказали с много висока експертиза.“ Засега две са спряганите имена, които Радев се опитва да лансира и в бъдещия кабинет- на Бойко Рашков, който да продължи работата си в МВР, и на Стефан Янев, който да оглави Министеството на отбраната. За Бойко Рашков обаче има съпротива от ПП, затова вероятно той ще замести Сотир Цацаров в Антикорупционната комисия.

 

Кой да е председател на парламента?

Две са най-често спряганите имена на председател на парламента - на Корнелия Нинова от БСП и на Ива Митева от "Има такъв народ". Засега от ПП обещават и на БСП, и на ИТН подкрепа за техни кандидатури.

 

В същото време мандатоносителите от ПП излизат и със своя номинация - на  Никола Минчев от адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, една от най-големите, най-старите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на ББР, а сега нейният представител поглежда и към председатското място в Народното събрание. 

 

Има слухове, че Ива Митева от ИТН ще бъде следващият нов конституционен съдия, чийто избор ще е през март. Това означава, че ако  тя стане председател на парлеманта, след няколко месеца ще освободи поста, като през това време "обучи" наследника си, ако той ще е от"Продължаваме промяната".

 

Като експертност и като познаване на материята кандидатурата на Корнелия Нитова е най-подходяща за поста председатиел на парламента.

 

Кого ще подкрепят в парламентарната зала депутатите на 47-ото Народно събрание,  ще бъде първият тест пред потенциалните партньори в коалицията.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP