Партиите бедни: 57 формации не получили и стотинка през 2022-а

08 Август 2023 | 15:20
1 коментара
Политика
България
Партиите бедни: 57 формации не получили и стотинка през 2022-а

112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата, а 18 са закъснели или не са подали исканите документи. Анализ на Института за развитие на публичната среда обхваща данните от годишните отчети на общо 112 формации.

Цели 94% от декларираните приходи, или 26 621 000 лв., са набрани от шестте формации в настоящия парламент, показват данните. От подадените отчети става ясно и че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос, пък са 74. 

 

Най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лв. или 64% от всички приходи. Практиката, по която тя се посочва в отчетните форми обаче, е твърде разнопосочна – някои партии я отчитат в графите “Дарения” или “Други“. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за отчет и изисква да се проследят всички допълнителни документи, подадени към него. 

Дори в този случай, твърде често има разминавания между тях. Тъй като през 2022 година действаха две НС – 47-ото и 48-ото, получавали държавна субсидия са 22, посочват от неправителствената организация.

Почти една пета, или 22% от приходите на партиите, пък се формират от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лв. На трето място са приходите от членски внос – 3 001 000 лв., или 11% от средстватата на партиите.

Големият дял на даренията през миналата година се дължи на проведените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните кампании партийните симпатизанти се чувстват по-ангажирани към финансирането на формациите, които подкрепят.

Държавната субсидия се определя от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше различни идеи за намаляването на размера ѝ дори отпадането й, но в момента тя остава  8 лв. на получен действителен глас. Право на държавна субсидия имат партиите и коалициите, излъчили депутати в парламента. Държавна помощ взимат и партиите с повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори.

Добавени коментари

Sabri Alish публикува:
08 Август 2023 | 19:20
Ако новият кмет на Якоруда, е обещал на Беди и Карафеиз и Магда да ги остави НА РАБОТА ,НЯМА ДА БЪДЕ ИЗБРАН. ДА СЕ ЗНАЕ. Никой няма да го подкрепи в Якоруда. ДПС ще извърши ПОДМЯНА, а не ПРОМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP