Пародонтозата увеличава риска от смърт при COVID-19

03 Февруари 2021 | 17:25
0 коментара
Любопитно

Пародонтозата – инфекция, която засяга венците и може да причини дори падането на зъб, може да ви навлече сериозни проблеми, ако се заразите с COVID-19.

Хората, страдащи от т.н. пиорея, са не само с най-високи шансове да се инфектират с новия коронавирус, но и вероятността да починат от заразата е по-голям с близо девет пъти.

Изводът е на базата на направени проучвания на университети в Мадрид, Монреал и Катар, а резултатите бяха публикувани този понеделник в сп. Journal of Clinical Periodontology, пише Новини.бг.

Резултатът от проведеното изследване ни показа, че пародонтозата оказва значително влияние относно това как ще протече заболяването с новия коронавирус, ако се заразим, и какви ще са последствията. Поради тази причина пациентите с пародонтоза би било добре да се консултират със зъболекаря си, за да им осигури диагностика и навременно лечение и по този начин да се намали риска от по-тежко протичане на инфекцията, причинена от вируса SARS-CoV-2, коментира проф. Мариано Санс, един от участнитице в проучването.

,,Заболяванията на зъбите и конкретно пародонтозата се оказва, че са ключов фактор за увеличаване на вероятността човек да се зарази с коронавирус, както и вероятността да го изкара по-тежко, което още веднъж откроява спешната необходимост от взимането на превантивни мерки за лечение на пародонталното заболяване'', допълни Санс.

Резултатите от изследването, за което били използвани данните на 568 души, показват още, че пациентите с пародонтоза са с по-голяма вероятност да починат от новия коронавирус – близо девет пъти, а пък вероятността да бъдат поставени на апаратна вентилация скача с четири пъти.

Добавете Вашия коментар

TOP