Парламентът ще започне работа по второто четене на Изборния кодекс

28 Април 2021 | 08:28
0 коментара
Политика

Парламентът ще започне работа по второто четене на Изборния кодекс. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

 

Основното тяло на законопроекта е внесено от "Има такъв народ".

В него е предвидено избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

 

От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот.

 

От "Има такъв народ" предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Между двете четения постъпиха редица предложения.

 

От "Има такъв народ" бяха внесли предложение за експериментално гласуване по пощата за изборите за президент и вицепрезидент тази година, но ден по-късно го оттеглиха.

От ПГ на "БСП за България" искат във всяка изборна секция да се осигурява излъчване онлайн на преброяването на гласовете.

 

От БСП предлагат органите на изпълнителната власт и другите институции да осъществяват дейности от организационен и технически характер по осигуряването на видеонаблюдението в изборните секции при преброяването на гласовете. Социалистите искат още Централната избирателна комисия да създаде публичен регистър на избирателите.

От ДПС предлагат да отпадне елемента на уседналостта за гласоподавателите на местни и европейски избори. 

 

От Движението предлагат да отпадне и текстът на сега действащия Изборен кодекс, според който от избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е членка на Европейския съюз.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!“ е внесъл предложение да отпадне текст от сега действащия Изборен кодекс, според който не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Хаджигенов бе внесъл отделен законопроект със същото предложение, който бе отхвърлен на първо четене от пленарната зала.

Преди промените в изборното законодателство депутатите ще разгледат и предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Предложението е на "Има такъв народ" и е заложено в Закона за политическите партии, който ще бъде подложен на първо гласуване.

Добавете Вашия коментар

TOP