Парламентът ще обсъди промени в Закона за здравето, засягащи лечението на редки заболявания

10 Април 2024 | 08:43
0 коментара
Политика
България
Парламентът ще обсъди промени в Закона за здравето, засягащи лечението на редки заболявания

След промените в Конституцията Народното събрание продължава да работи и по време на служебния кабинет. Преди 240-те се разпускаха с предаването на властта.

Днес депутатите ще се съберат за редовно заседание. Предстои обаче да разберем кога и дали вече бившите министри от ПП-ДБ Николай Денков, Асен Василев и Атанас Славов ще се върнат в пленарната зала като народни представители. По закон те имат право да заемат обратно банките на депутати, но това означава, че ще се наложи някои от настоящите да напуснат.

 

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за здравето, внесени от Кирил Петков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и група депутати, предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Предвижда се депутатите да започнат работа с обсъждането на първо четене на два законопроекта за промени в Закона за железопътния транспорт(продължение) - на Димитър Найденов от ПП-ДБ и на Министерския съвет, което започна миналата седмица.

В законопроекта си Найденов предлага да бъде създадена възможност пътният лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовият дневник на локомотива и разписанието на влака да се съхраняват и на електронен носител, освен на хартиен.

С втория законопроект – на Министерския съвет, се предлага разпоредба, в която е записано, че лицата, участващи в органите на управление на железопътна инфраструктура, работят безпристрастно и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви конфликти на интереси. Те не могат да извършват и конкурентна дейност, както и да бъдат в договорни отношения с железопътни предприятия, дружества или сдружения.

В проектопрограмата са също второто четене на промени в Закона за Европейската заповед за разследване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и второто гласуване на Законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на Република България в Програмата на ОИСР за Украйна с доброволен финансов принос в размер 60 000 евро (117 350 лв.).Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP