Парламентът прие важен доклад за най-големите заплахи за България

02 Септември 2016 | 06:31
0 коментара
Политика
Парламентът прие важен доклад за най-големите заплахи за България

Парлемантът прие годишен доклад за състоянието на националната сигурност на България за 2015 г., в който е отчетено нарастването на заплахи за сигурността на Република България и Европа с терористичен и неконвенционален характер, предаде Агенция „Фокус“. „За“ приемането на доклада гласуваха 97 народни представители, „против“ 2 и „въздържали се“ 14, с което той бе приет.С доклада са представени действията и мерките, предприети от българската държава за справяне с рисковете за националната сигурност от външнополитически характер. През 2015 г. тези предизвикателства и заплахи произтичат основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка, генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от Европейския съюз; кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност Черноморския регион.

Посочени са резултатите, свързани със завършване на процеса за законово уреждане на съществуването и функционирането на службите за разузнаване и сигурност на Република България и като цяло на системата за защита на националната сигурност. В доклада се дава оценка, че вероятността от възникване на военен конфликт в Югоизточна Европа е ограничена. Обърната е негативната тенденция на намаляване на бюджета на Министерството на отбраната през последните години, като същият е задържан на 1.35% от БВП, равно на бюджета за 2014г., което е изискване на

Програма 2020 и на срещата на върха на НАТО в Уелс. Запази се структурата и състава и на въоръжените сили в рамките на 37-40 хил. души. В рамките на дебата Димитър Лазаров обяви, че ГЕРБ ще подкрепи доклада. Той обясни, че вследствие на констатации от доклада за националната ни сигурност са предприети законодателни инициативи и са отпуснати от правителството 2,5 млрд. лв. за самолети, кораби и др.

Говорителят на ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев обяви, че изводът му от доклада за националната ни сигурност е, че най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни. По думите му докладът е изпразнен от съдържание и съдържа безсмислици и противоречия, както и взаимно изключващите се заключения и констатации.

Колегата му Атанас Зафиров заяви, че БСП няма да подкрепи доклада. Ген. Михо Михов от АБВ заяви, че групата му ще подкрепи доклада. Той обърна внимание, че в доклада е подчертано, че решаването на кризата в Близкия Изток и Северна Африка зависи и от България. По думите му, докладът има констативна част и липсва аналитичност в дълбочина, както и раздел свързан, с външната политика и за в бъдеще докладът трябва да се строи не по елементите на системата за национална сигурност, а по структурата за стратегията на национална сигурност.

Според Янко Янков от ДПС трябва да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България, защото в противен случай съществуването на нашата държава е застрашено. По думите му трябва да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов по отношение на справянето със заплахите, свързани с бежанския поток. Янков каза още, че една много сериозна бежанска инвазия може да ни постави държавата на изпитание, което да я разруши.

Според Милен Михов от ПФ в Доклада за националната ни сигурност за 2015 г. малко се казва за образованието като елемент от нея.

Добавете Вашия коментар

TOP