Парламентът прие Бюджет 2017

02 Декември 2016 | 07:23
0 коментара
Политика
Парламентът прие Бюджет 2017

Бюджетът за следващата година беше окончателно приет в пленарна зала. БСП обаче се заканиха да го пратят в Конституционния съд (КС) заради създалата се ситуация с парите за Българската академия на науките.

След обрат в гласуването Българската академия на науките и Софийския университет няма да получат допълнителните си субсидии - 10 милиона лева за БАН и 500 000 лева за Алма Матер.

 

Румен Гечев от БСП:

С този атентат срещу българската наука те осъществиха и атентат срещу българската демокрация.

Менда Стоянова от ГЕРБ отговори, че вносителите на искането за допълнителни субсидии за БАН не са успели да го аргументират.

 

На заплахата за внасяне на текстовете в КС Стоянова отговори:

Да го дадат. Няма нищо противоконституционно. Народното събрание два пъти прегласува членовете. И това е волята на Народното събрание. Ако имаше друга воля, тя трябваше да се изрази при гласуването докрай.

Въпреки че депутатите подкрепиха по-рано през деня увеличаването на парите за учените, те отхвърлиха отразяването му в основната финансова рамка, което поставя под въпрос отпускането им.

 

Николай Александров от "Атака":

При това гласуване, ако сумирате приходите, разходите и дефицита от бюджета, както и отделните пера, имате 10,5 милиона несъответствия, член първи, който възниква.

По-рано всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, подкрепиха предложението за увеличението на парите на БАН.

Учените от БАН не могат да участват в европейски проекти, ако нямат собствено съфинансиране, заяви Румен Гечев от "БСП лява България". Увеличената субсидия е необходима също така:

За да финансираме тези 600 млади българи докторанти в БАН и в природни науки, и в приложни, и във фундаментални, и в обществени науки.

Заплатите на учените от БАН стигат само за да си платят сметките, допълни Милен Михов от патриотите.

Това унизително положение, в което десетки години българските учени бяха поставени, трябва да бъде променено.

Институтите, които се занимават с фундаментални и с хуманитарни науки не могат да печелят от постиженията си, защото те не могат да имат комерсиална цел, допълниха от АБВ.

БАН може да си набави допълнителни пари чрез проекти, затова няма необходимост от допълнителна субсидия, смята Менда Стоянова от ГЕРБ.

В новия програмен период, където акцентът е върху интелигентния растеж, те са призвани да бъдат водещи, така че за наука пари има, но има за науката, която може да ги заработи.

Народното събрание реши от догодина минималната работна заплата да бъде увеличена на 460 лева.

По 37 лева месечна добавка за деца ще получават домакинствата, чийто доход на член от семейството не превишава 400 лева. Семействата с две и три деца ще получават съответно по 85 и 130 лева. Месечната помощ за отглеждането на дете с увреждания между 50 и 70 на сто ще бъде 350 лева, а с увеличаване на степента на увреждането държавната подкрепа също ще се увеличава, обясни Галя Захариева от ГЕРБ:

Подкрепата за тези деца с най-висок процент е 930 лева, 490 е по-малката, тоест има надграждане в най-тежките и в най-сериозните случаи, в които има нужда от подкрепа.

Според Драгомир Стойнев от "БСП лява България разходите за лечение на децата трябва също да са включени в помощите, отпускани от държавата.

Този подход, който ние предлагаме е много по справедлив, защото тука се включваха и разходите за рехабилитация и за балнеолечение. Сега вие им казвате, ето ви 350 лева, оправяйте се.

По-рано депутатите записаха, че от догодина ще може да бъде изтеглен нов дълг, но само от вътрешния пазар до 1,2 млрд. лева.

Също така народните представители решиха да запазят партийните субсидии на настоящото си ниво.

Партийната субсидия за получен глас остава 11  лева. Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова темата предстои да бъде обсъдена:.

Нямаше предложение от нито една политическа сила за намаляване на субсидията, но аз мисля, че това е закономерно. Тепърва ни предстоят законодателни решения във връзка с всички гласувани от референдума въпроси. Заедно с въпроса за мажоритарния вот, за задължителното гласуване следва на широка дискусия и съответните законови текстове да бъде подложен и въпроса за партийната субсидия.

Мартин Димитров от реформаторите обаче поиска горна граница:

Какво става, ако една партия получи примерно 3 милиона гласа. Това е възможно, теоретично, и може би някой ден ще се случи. Това означава ли, че тя ще получи 33 милиона лева на година субсидия и това необходимо ли е.

Пленарната зала отхвърли увеличаването на субсидиите за Министерството на културата, предвидени за изграждането на паметник на жертвите на тоталитарния режим на остров Персин. Янаки Стоилов от "БСП лява България" обясни, че това би станало опасен прецедент.

Периодично към законопроектите за бюджетите различни политически формации ще предлагат мемориални знаци за жертви, които са дадени в различни политически периоди.

С над 2 милиарда лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Именно отбраната, образованието и здравеопазването бяха изведени като приоритети в бюджета. С близо 450 милиона лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха депутатите. Въпреки това част от социалните и здравни работници ще останат без увеличение на заплатите, заяви Марияна Тодорова от АБВ:

Тези 8500 социални работници са обречени почти на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си. Няма да останат работници в тази система и тя ще бъде обезкървена.

Междувременно от Селскостопанската академия изпратиха протестна декларация срещу обсъжданията в ресорната комисия на парламента на бюджета за 2017. Според учените орязването на поисканите допълнително 8 млн. лв. за академията обрича земеделската наука на колапс и застрашава съществуването на едно от най-старите научни заведения в България. От академията припомнят, че от близо 2 хиляди работещи там повече от 60% са с доходи около минималната работна заплата - в това число експерти и учени с висше образование.

Добавете Вашия коментар

TOP