Парламентът получи нареждане да махне охранителните решетки на парадния вход

19 Май 2022 | 18:30
2 коментара
Политика
Парламентът получи нареждане да махне охранителните решетки на парадния вход

Народното събрание трябва да премахне монтираните по-рано тази седмица метални решетки от вътрешната страна на парадния вход, защото с поставянето им е осъществило нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Това се разбира от съобщение на Министерството на културата, в което се посочва, че инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ са извършили тази сутрин спешна проверка по казуса и са установили нарушения, въпреки уверенията на председателя на парламента Никола Минчев, че необходимите процедури са спазени. Ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство, се посочва в съобщението.

Монтирането на осигурителните решетки откъм бул. „Цар Освободител“ се превърна в повод за политически нападки от страна на опозицията, но донесе и призиви за премисляне на решението от средите на управляващите.

По думите на Никола Минчев искането за тях е дошло от Националната служба за охрана (НСО), а поводът е последният опит за нахлуване в сградата – на протеста на „Възраждане“ срещу COVID сертификатите пред януари 2022 г.

Сградата, която е построена през 1884 г., за първи път е осигурена по този начин, въпреки, че в последните 30 г. неведнъж е имало опити за нерегламентирано влизане в нея по време на протести.

Добавени коментари

blgrad публикува:
19 Май 2022 | 20:28
те тия ли избрахте, българи? Никога досега не е имало такива заграждения, а протестираме всяка година! Канада веднага да си взима Кирчо и компания
Ехооо публикува:
19 Май 2022 | 18:38
От кой се пазите, бе??? От хората?? Та нали сте лицето на народа? Ще търсите Бойко и ГЕРБ ама нема вече

Добавете Вашия коментар

TOP