Парламентарната финансова Комисия ще разгледа актуализацията на Бюджета

09 Юни 2022 | 08:01
0 коментара
Политика
Парламентарната финансова Комисия ще разгледа актуализацията на Бюджета

Законопроектът за актуализация на държавния Бюджет ще бъде разгледан в парламентарната Комисия по бюджет и финанси в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано промените в бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет бяха одобрени от кабинета, въпреки че трима от министрите на "Има такъв народ" напуснаха заседанието.

Причината за недоволството им е, че нито едно от предложенията на тяхната партия не е срещнало одобрение.

Със законопроекта се предвижда спешен пакет от антикризисни мерки, насочени към намаляване на негативните последствия от нарастващите цени на горивата и енергията, съответно нарастващия инфлационен натиск върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса. Целта е да се подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентна криза, породена от военните действия в Украйна и да се смекчат сътресенията, предизвикани от високите цени на енергоносителите и суровините за уязвимите групи от обществото и за икономиката на България.

Антикризисните мерки, за които е постигнат политически консенсус при проведените консултации между коалиционните партньори, предвиждат засилване на държавната подкрепа в две основни направления - мерки за подкрепа на бизнеса и пакет от социални мерки. Предвидени са различни по характер инструменти и механизми на подкрепа: увеличение на размера на данъчното облекчение за деца; въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб за срок от една година; компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива; освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ; намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ и на централно отопление; намаляване на размера на законната лихва при забава при физическите и юридическите лица; и не на последно място - подкрепа за най-уязвимата група в обществото за поскъпването на стоките от първа необходимост - групата на възрастните хора - със значително по-високо от планираното с първоначалните разчети на ЗДБРБ за 2022 г. увеличение на размера на пенсиите от 1 юли 2022 г., допълнителен механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври и други./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP