Паркът за мечки край Белица все още не е отворен за посетители

22 Май 2024 | 22:16
0 коментара
Общество
Благоевград
Паркът за мечки край Белица все още не е отворен за посетители

Валежите и температурните инверсии дават възможност на природата да се развива бързо, за две седмици тревата нарасна, дърветата започнаха да се развиват, а мечките от своя страна през пролетта изключително обичат да си похапват свежа трева, каза за БТА управителят на Парка за мечки край Белица Димитър Иванов. Той отбеляза, че в парка тревата не е в същото изобилие, каквато е в дивата природа, но все пак има достатъчно за обитателите, които в този сезон хапват и свежите пъпки на първите листа на буковите дървета. В допълнение за мечките се осигурява и голямо количество маруля, както и много зеленчуци. 

В парка в момента гледачите се грижат за 16 мечки, като най-младите са на около седем години, а най-възрастните – на над 30. Паркът край Белица, обаче, все още не е отворил врати за посетители, тъй като е започнал проект на Община Белица за изграждане на пътя, който свързва асфалтовия път с този, който води до входа и информационния център на парка, каза още Димитър Иванов. 

В момента текат ремонтни дейности и в самия парк, инициирани от управата му. С тях се предвижда изцяло да се обнови информационният център, а експозиция ще разказва основно за танцуващите мечки – проблем, с решаването на който бяха ангажирани Фондация „Четири лапи“, съвместно с Фондация „Бриджит Бардо“, а своя дом, близък до природата, намериха редица танцуващи мечки не само от България, но и от други балкански страни.

Това дава и една по-голяма идея относно дейността на парка и каква е тя в бъдеще, защото танцуващите мечки бяха само един пример за използването на диви животни за забавление, посочи Димитър Иванов. Паркът вече приема животни, които са в беда, особено използвани за забавление. 

Надявам се, че експозицията ще подобри изживяването на хората в парка, ще даде повече информация за това, което се опитваме да променим в света, както и че ще се припознаят донякъде и съответно ще се присъединят към нашата кауза относно тази промяна, посочи още управителят на мечия парк.

Новостите ще са насочени и към малките посетители, като са предвидени различни начини, с които да се запознаят с различни аспекти от живота на кафявата мечка и в частност на обитателите на парка. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP