„Паркинги и гаражи” Благоевград осъдена да плати само 500 лв. на Силвия Домозетска за накърнено добро име при иск за 52 780 лв.

03 Март 2023 | 11:14
4 коментара
Общество
Паркинги и гаражи” Благоевград осъдена да плати само 500 лв. на Силвия Домозетска за накърнено добро име при иск за 52 780 лв.

След продължила 5,5 г. съдебна сага Върховният административен съд сложи точка на делото, водено от шефа на дирекция „Култура” в Община Благоевград Силвия Домозетска срещу общинската фирма „Паркинги и гаражи“ и Общината за незаконно репатриране на личния семеен автомобил на 5 октомври 2016 г. Когато процесът започна, жалбоподател бе съпругът на С. Домозетска, но междувременно той почина, а самата Силвия тогава не бе служител на Общината.

Мнозина си спомнят казуса заради неговата безпрецедентност и факта, че сем. Домозетски ходеха в съдебна зала без адвокат.

Накратко, колата им е репатрирана от един проход за тротоар пред блок „Парангалица“, в зона, буферна на „синя зона“. Семейството разбира за „арестувания“ автомобил 3 дни по-късно, но отказва да освободи колата повече от 1 г. от паркинга. Те заведоха делосрещу „Паркинги и гаражи“ и го спечелиха, в резултат на което магистратите обявиха действията на общинското дружество за неправомерни, а Домозетски бяха освободени от задължението да платят натрупаните 7500 лв. такси за престой на автомобила на наказателния паркинг.

Не така гладко обаче протече другото дело, което семейството заведе за причинените им неимуществени вреди от престоя на колата им между 5.10.2016 г. и 18.10.2017 г. на паркинга. С 24 отделни иска, с посочени  различни причинида бъдат овъзмездени финансово те поискаха сумарно 52 780 лв. от общинското дружество и Общината за причинени им имуществени и неимуществени вреди, но магистратите им признаха само иск от 1000 лв. за накърняване на доброто им име.

Делото стигна до ВАС и се върна в Благоевград с разпореждане Административен съд да преразгледа финансовите претенции на семейството. Съдът го направи и този път зачете само 500 лв. от иска, като отхвърли исковете на семейството към дружеството в размер на 40 680 лв. и към Община Благоевград от 10 700 лв.

Според ВАС сумата от 500 лв. е достатъчна като обезщетение, защото в крайна сметка Домозетски по тяхно желание отказали да си приберат колата от наказателния паркинг.

Решението е окончателно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Мая публикува:
03 Март 2023 | 20:21
Силваната пак се прояви! Не й стига заплатата от общината, че и обезщетение търси! Наореди сина си на работа в София бута го по изложбици в Благоевград, щерка й и тя на ясла в общината, ама все й е малко! Да се маха Илко барабар с коконата с направения пинокио нос и да си ходи и тя с него, че културата съвсем я закърши!
Лили публикува:
03 Март 2023 | 20:15
Силвето Габаната трябваше да спре това дело срещу общината в момента, в който стана неин служител! Нахална и проста като муха! Хем на заплата, хем обезщетение! Нема спирка това моме! Алчно до дупка!
поздрави публикува:
03 Март 2023 | 11:25
мис култура на всякъде говори че ако кмета е много оправен. недей засрами се не падай толко ниско силве бъди това което си илко няма да бъде кмет и ти това го знаеш не се подавайте на емоции и не си създавай излишни врагове послушайме леляти мария.
Честит празник, Благоевград! публикува:
03 Март 2023 | 11:21
Честит празник, България! Честит празник, Благоевград! Днес е паметна дата която за Горна Джумая към днешна дата е тъжна, черна и пагубна. Прегръдката на Илко Камбитов с ДПС ме потиска и гледам и не мога да повярвам как може да бъдеш национален предател! Ето за това предлагам Благоевград да си има национален празник като най подходяща дата е 1 Април - Деня на хумора и лъжата. Празник на Лъжльото, на Истината, на Неделчо, на Зарята, на Кафявия, на Циганина, на Наркомана, на Пияницата, на Тръчи лажи и прочей................ Дълбок поклон към феса но ме боли 500 години а днес първенците на Благоевград искат да ни направят еничари на Ахмед, Мемед, Муса и Айше!!

Добавете Вашия коментар

TOP