Папата предложи обща дата за Великден за католици и православни

14 Юни 2015 | 09:20
0 коментара
Общество
Папата предложи обща дата за Великден за католици и православни

Източник: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск предложи да се определи фиксирана дата за Великден така, че той да може да се празнува заедно с Православната църква, съобщи днес "Радио Ватикана", цитирано от ДПА.

Великден е най-големият християнски празник, отбелязващ възкресението на Исус Христос, но датата се променя всяка година. Католиците го честват в неделята след първото пълнолуние след 21 март - тази година се падна на 5 април. За православните, които използват Юлианския, а не Григорианския календар, Великден често пъти се пада със седмица по-късно.

"Трябва да постигнем разбирателство" за обща дата, каза Франциск, предлагайки, че такава може да бъде втората неделя на април.

Той се пошегува, че е "скандално", че християните могат да се срещнат днес и да кажат: "Кога възкръсна твоят Христос? Моят възкръсна днес, а твоят идната седмица".

Отбелязвайки, че пълнолунието настъпва все по-късно и по-късно с всяка изминала година, той също така отбеляза остроумно: "След 60 години сме заплашени от риска да празнуваме Великден през август".

Коптският епископ Камал Фахим Ауад приветства предложението на папата в интервю от днес за италианския вестник "Стампа".

"Би било фантастично. Хората, много редови вярващи, не могат да разберат как е възможно за едната църква Исус да възкръсва в едната неделя, а за другата църква да възкръсва седмица по-късно и дори месец по-късно", каза той.

Вчера Франциск също така заяви, че планира да посети Централноафриканската република, Уганда и може би Кения през ноември.

Той вече има насрочено посещение в Боливия, Еквадор и Парагвай за юли, както и в Куба и САЩ през септември.

Източник: БТА  

Добавете Вашия коментар

TOP