Папа Франциск даде първо причастие на 250 деца в Раковски

06 Май 2019 | 15:03
0 коментара
Общество

“Първото причастие за децата е първата им среща с Господа”, каза папа Франциск в църквата “Пресвето сърце Исусово” в Раковски. Той пристигна в града, където даде първо причастие на 250 деца.

“Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца – момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие”, каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 242 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата “Пресвето сърце Исусово”.

“Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб”, каза папа Франциск, цитиран от БТА. Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена – с тези думи се обърна към децата Светият отец. Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

Светият отец започна непринуден диалог с децата. Попита ги дали са доволни, че ще получат първо причастие и получи дружен отговор „да”, попита ги дали са сигурни и отново последва същия отговор. После папа Франциск попита децата защо са доволни и ги призова заедно да кажат, че са доволни, защото идва Иисус. „Ние сме братя помежду си, нашият закон е любовта”, каза папа Франциск, цитиран от БГНЕС. 

По-рано папата премина през града със своя папамобил, като в даден момент слезе сред хората и тръгна между тях. След това папа Франциск отиде в църквата “Пресвето сърце Исусово”. 

„Приемането на първо причастие е важен момент за всяко католическо дете. За да се приеме както трябва, подготовката е 2-годишна, като цялото семейство присъства”, обясни Кристина Крони, която подготвя деца за първо причастие.

Раковски е градът, известен с най-многобройната си католическа общност в България. Днес там за първи път стъпи папа и  е истински празник за хилядите вярващи, дошли да се докоснат до Светия отец, макар градът да е под блокада. Още в 09:00 сутринта главните подстъпи към Раковски бяха затворени. Широк периметър за сигурност има и на площада, където има изградени пропускателни пунктове. Наложи се временно спиране и на движението по автомагистрала “Тракия”, за да може да се придвижи кортежа на папата. Всичко това не спря хилядите вярващи, които искат да бъдат част от събитието. И които се подготвят от месеци за историческото посещение на папа Франциск!

Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови.

Добавете Вашия коментар

TOP