Папа Франциск благослови Бойко Борисов във Ватикана

23 Май 2015 | 15:07
1 коментара
Общество

Папа Франциск благослови премиера Бойко Борисов по време на 15-минутната аудиенция в библиотечната зала на Апостолическия дворец.

Борисов е на официално посещение във Ватикана и Италия за най-големите извън България чествания на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Премиерът поднесе и подарък на папа Франциск – изкусна дарохранителница с камък от гроба на Св. Иван Рилски.

По време на срещата на четири очи Борисов е отбелязал, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

Премиерът представи пред папата и членовете на цялата си делегация, сред които са и

бившият спортен министър Марияна Георгиева,

министърът на културата Вежди Рашидов и на отбраната Николай Ненчев, депутатите Димитър Главчев и Найден Зеленогорски, Явор Хайтов, Борислав Борисов, Полина Карастоянова и Мариана Бояджиева.

Борисов се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, на когото дари изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Посещението продължава и на 24 май, когато българската делегация ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе".

Веднага след визитата на Бойко Борисов в сградата влезе македонският премиер Никола Груевски.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Апостолическият дворец представлява

комплекс от сгради, строени в различни епохи между XII и XIX век. Те заемат обща площ от 162 хил. кв.м. и имат над 1000 помещения, в които освен папските покои е разположен Държавният секретариат (съпоставим с правителство в светска държава) и още две ведомства, както и Ватиканските музеи, Апостолическата ватиканска библиотека и Тайният ватикански архив.

Библиотеката в сградата се охранява от швейцарската гвардия, в състава на която влизат подбрани мъже от едно швейцарско католическо село. Смята се, че в него жителите традиционно са много честни и неподатливи на корупция. За всеки е изключителна чест да бъде избран за гвардеец.

Библиотечната зала е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на папата с някои от най-високопоставените му гости.

След възкачването си на папския престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи.

Източник: БГНЕС, БТА 

Добавени коментари

Папски унции публикува:
23 Май 2015 | 22:31
Леле,леле,леле-е-е!!! Тежко му на този,който ще му пере гащите на боко-тиквата.А те ще бъдат толкова насрани,че по- добре е да не ги перат,а направо да ги хвърлят.

Добавете Вашия коментар

TOP