Паника! Бум на ухапвания от змии от началото на лятото

21 Юни 2019 | 10:45
0 коментара
Общество

Бум на ухапвания от змии в началото на лятото. Сигнали със снимки и клипове на влечуги в паркове и градинки заливат социалните мрежи, информира NOVA.

Заради честите валежи, горещините и избуялите треви все по-често можем да срещнем змии в парковете и градинките. Сигнали за ухапвания вече има регистрирани в Хасково, Стара Загора и Горна Оряховица.

У нас се срещат 17 вида змии. От тях четири вида са отровни, а опасните са само пепелянката и усойницата. 

Ако ни ухапе змия, обикновено се виждат две следи от ухапване една до друга на около 1 сантиметър разстояние. В началото има остра болка, след това изтръпване на мястото на ухапването. Ако попадне отровата в кръвоносен съд, по-бързо настъпват признаци, които могат да доведат до шок. Тогава имаме схващане на устна кухина, падане на клепачите.

Освен общи прояви като дискомфорт, гадене повръщане, отровата може да предизвика и унищожаване на червените кръвни клетки. Тогава може да имаме анемия, жълтеница, казват експертите. Отровата може да действа от няколко минути до няколко часа.

Хора, които са алергични, по-възрастните и децата реагират много по-бързо на ухапването. Отровата може да предизвика остра алергична реакция с колапс и тогава е застрашен живота на човек.

За да не губим ценно време, преди да стигнем до лекар можем да окажем първа помощ: крайникът се обездвижва с подръчни материали. Практиките с изсмукване на отровата или правене на различни нарези не са особено ефективни. Антисерумите трябва да се прилага само от медицинско лице в лечебно заведение.

Най-честата грешка при среща със змия е изпадането в паника или опитите да убием животното. Ако срещнем змия в парка например, трябва да си вземем по голяма пръчка и змията или трябва да бъде избутана внимателно, за да си запълзи в посоката, или ако няма друг вариант – да опитаме с пръчката да повдигнем змията и да я отместим встрани.

Добавете Вашия коментар

TOP