Пандемията удари бизнеса в Благоевград! Хлопнаха кепенци заведения и магазини

12 Декември 2021 | 21:26
1 коментара
Бизнес
Пандемията удари бизнеса в Благоевград! Хлопнаха кепенци заведения и магазини

Кафене „Сан Марко“ в благоевградския мол „Възраждане“ спусна кепенците. Това е поредният затворен търговски обект в първия мол в областния град по време на ковидната пандемия. Първо спря да работи кафенето на партера, което бе преобразувано в магазин за дрехи „втора ръка“, но сега и той е опразнен. Наемателят напуснал след въвеждане на зелените сертификати, тъй като не се съгласил да плаща антигенните тестове на продавачките, твърдят търговци от съседни магазини. Празно е и помещението, в което се намираше банковият офис на ДСК, който се премести в сградата на Битовия комбинат. От доста време без наемател е голямото помещение на партера, в което се помещаваше магазинът за обувки. Причината за затварянето на търговските обекти е драстичното намаляване на покупателната способност на клиентите по време на пандемията, а   Благоевград държи упорито първо място по ниски заплати и доходи в страната. Същевременно се увеличиха разходите на бизнеса не само за скъп промишлен ток, но и за логистика.

„Магазинът за обувки на партера предлагаше китайска стока. При вноса на един контейнер с обувки от Китай преди транспортът беше 1500 долара, след това скочи на 15 000 долара“, обясни управителят на мола Валери Гюров.

Всички неблагоприятни фактори накуп са довели до

затварянето на работещи бизнеси, а това е дало сериозно отражение и на приходите от наеми, които паднали с 30 % . „Ние се възползвахме от мерките на държавата за подкрепа на бизнеса – 60 на 40 и назначаването на нови работници по програма за заетост. Не видяхме обаче мерки от страна на община Благоевград, която по време на локдауна можеше да ни освободи от плащането на данък за смет, защото бяхме затворени и никой не работеше. В същото време ние плащахме за охраната на мола”, добави управителят.

В интерес на истината идея за облекчаване на бизнеса в тази посока бе лансирана от тримата общински съветници от ДПС Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов, които внесоха предложение в началото на 2021 г. за частично опрощаване на таксата за битови отпадъци на фирмите, които вследствие на извънредното положение след 13 март 2020 г. прекратиха стопанската си дейност, като това касаеше заведенията за хранене, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, хотели, спортни зали, молове. Тъй като голяма част от фирмите вече бяха заплатили таксата за битови отпадъци за услугата на сметосъбиране и сметоизвозване за 2020 г., което се прави авансово в началото на годината, групата съветници на ДПС предложиха платените суми да бъдат приспаднати от задължения на търговците за 2021г. Тяхната идея обаче остана „глас в пустиня“ и не се реализира. Бизнес ситуацията в Благоевград започна да се влошава прогресивно през последните 10 г., а в момента е истинска катастрофа, категорични са хората. Голяма част от офисите и помещения, които се отдават под наем, смениха няколко пъти предназначението си, а други от доста време стоят празни. Без наематели са голяма част от помещенията на търговската улица „Тодор Александров“. Аптеката, която се помещаваше в известния в соца магазин „Валентина“, се изнесе и сега там се продават обувки.  Един от печелившите магазини за обувки срещу пощата се трансформира в търговски обект за биохрани. Бутиков магазин на известна марка за чанти вече предлага коледни украса и стоки за бита. Заради високата цена на тока и зелените сертификати хлопнаха врати и много от централните заведения. На кризата не издържа дори и оборотното кафене „Плаза“, намиращо се на пъпа на града, което бе прекръстено на „Рафи“ от наемателите, които сега са спрели работа.  Причините са идентични – слаб оборот и високи разходи.

„Ако преди съм плащал по 2000 лв. месечно за ток, сега сметката е 7000 лв. Чакаме обещаната помощ от държавата от 110 лв. на мегаватчас електроенергия”, каза управителят на заведение на площад „Македония”. Периодът на подпомагане на бизнеса е от 1 октомври до 30 ноември включително, а компенсациите за скъпия ток трябва да се изплатят до края на 2021 г.  Макар и към днешна дата  ситуацията да изглежда много тежка, а понякога безнадеждна, във всяка криза могат да се открият и нови възможности. В това вярва управителят на мол “Възраждане” Валери Гюров и намекна, че очаква нови наематели, за които скоро ще се разбере. До година-две ще се освободи етажът, на който сега е Административен съд, след като се премести в бившата сграда на ЮЗУ срещу Съдебната палата, която в момента е в усилен ремонт.в.Струма

Добавени коментари

Това е положението публикува:
12 Декември 2021 | 22:56
Продължаваме промяната

Добавете Вашия коментар

TOP