Паметникът на Веса Бараковска в парк Ловен дом скара благоевградските парламентаристи

28 Юли 2023 | 12:27
1 коментара
Политика
Благоевград
Паметникът на Веса Бараковска в парк Ловен дом скара благоевградските парламентаристи
Официално искане за премахването на паметника на Веса Бараковска от парк Ловен дом ще внесе ПП ГЕРБ в Общински съвет Благоевград и Община Благоевград, съобщи по време на редовното заседание на местния парламент съветникът Кирил Илиев, предаде  "Фокус“. Той уточни, че от групата на ГЕРБ в местния парламент вече са започнали разговори по темата, като се очаква инициативата им да бъде подкрепена от партиите в дясното пространство. По думите на Илиев, този паметник представлява символ на тоталитарния режим, който през 2000 година е бил обявен за незаконен и престъпен.

"Този символ изразява една привързаност и е символ, който няма място в нашия град. Паметникът трябва да бъде премахнат, защото той е едно гротесно натрапване в нашето общество на едно явление, което всички се опитваме да забравим в нашата история, явление, което доведе до морален и икономически упадък в нашето общество“, каза Илиев.

Според него вече е назрял моментът, в който Благоевград трябва да се раздели с този паметник, както и с редица други символи и имена на улици в града, които напомнят за въпросния режим.

От групата на ГЕРБ предлагат въпросния паметник да бъде предаде на Музея на изкуството от периода на социализма.

От името на групата на БСП изказване по темата направи д-р Владимир Пандев, който каза, че е хубаво да се чете историята, още по-хубаво е да се знае, а най-хубаво е да се разбира.

"Никой не е просперирал от това, че в даден момент е решил да премахва паметници, да гори книги, да зачерква историята. Виждали сме режими, които са правили това, които са запалвали войни не само в собствените си държави и в Европа, но и световни. Ако четем внимателно историята ще видим, че тази жена и че точно този паметник е символ на борбата с мракобесието, с фашизма, с крайната идеология. Тази жена се е борила именно срещу това И ако днес всички ние може да говорим свободно по тези теми, се дължи на героите, които пожертваха собствения си живот за премахване на фашизма“, каза общинският съветник.

Според него предложението на ГЕРБ трябва да бъде обект на една много сериозна дискусия, но не в Общински съвет и не сега.

Д-р Владимир Таковски от Местната коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) пък зададе въпрос към колегата си от ГЕРБ Кирил Илиев като го попита дали темата е била обсъдена с друг техен колега, а именно Калоян Ханджийски.

В отговор Калоян Ханджийски посочи, че темата е много сериозна и всякакви опити за нейното неглижиране са неуважителни.

"Това не е съгласувано с мен, аз най-малкото щях да включа и Димитър Благоев. Тук не говорим за унищожение, г-н Пандев, а за преместване, заради режим, който е обявен за престъпен. Не е редно да има паметници на Хитлерови герои и на комунистически такива. Тези паметници имат място в музея“, подчерта той.

Добавени коментари

Аман публикува:
28 Юли 2023 | 15:01
В България никога не е имало фашизъм! Това е измислица на комунистите!!! Пандев да чете истинската история!

Добавете Вашия коментар

TOP