Паметникът на Неофит Рилски в село Баня е незаконен и трябва да бъде премахнат

08 Октомври 2020 | 10:01
3 коментара
Общество

Паметникът на Неофит Рилски в село Баня, който още преди откриването му в края на август изостри отношенията между двете съседни общини Банско и Разлог, е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Решението е на Министерството на културата, след направена проверка по случая.

Намесата на Министерството на културата беше поискана от кмета на община Банско Иван Кадев, с молба да се изясни статута на паметника и кой е допуснал да се тиражира историческа лъжа в надписа като част от него. Какъв е отговорът от министърът на културата:

“Констатирани са редица извършени нарушения по изграждането на обекта и съгласно Закона за културното наследство следва демонтиране на паметника“.

Скандалът между двете съседни общини Банско и Разлог беше най-вече заради надписа на плочата под барелефа на видния възрожденец и духовник, в който се твърди, че Неофит Рилски е роден в Баня със светското име Никола Катошев.

Това взирви обществеността и местната управа в Банско, тъй като историческата наука недвусмислено приема, че Никола Попетров Бенин е банскалия.

Това бе потвърдено отново и в две независими становища на изследователи от Архива и Института за исторически изследвания към БАН, след официална молба на общината до ръководството на Академията.

Към момента все още не е ясно кой трябва да демонтира незаконно изградения паметник на Неофит Рилски в село Баня.БНР/Кети Тренчева

Добавени коментари

И още нещо публикува:
08 Октомври 2020 | 14:22
Тая откачалка какви ги плещи?! Тука не става въпрос за паметник,който може да увековечи някаква личност. Тава е паметник,който с надписа си изкривява истината и хвърля в заблуда четящите го. Иначе няма лошо-нека има паметници на повече места. Така е когато някой много си е повярвал и си мисли,че е не надминат "пи-ар". Аман от софийски идиотки!
Хм публикува:
08 Октомври 2020 | 13:46
Както и да се наричаш, си оставаш просто пръдня с претенции, че мирише на парфюм. Някоя буря те е заклещила нещастно в 9-та глуха и не си разбрала колко тъпа и изтъркан мантра е "ти си комуне". Законите са всички, в т.ч.и за гербаджийските общини Чест прави на, иначе безкрайно смотаното, министерство на културата, че постъпи разумно и установи дали има нарушения и какви в изграждането на паметника. След като има, трябва да се махне. Кметът на Разлог има нужда от съвет как да се измъкне от кълчищата, в които сам се оплете.
Аз съм бурята! публикува:
08 Октомври 2020 | 11:03
Неопитността на екипа му и липсата на управленски качества на настоящия кмет на Банско не са оправдание за неадекватните действия, които наблюдавам в последно време. Необходимостта от адекватен пиар е крещяща. Само един комунист и неопитен политик би поискал премахването на паметник на историческа личност, независимо в кой град и в коя държава е. На пръв поглед елементарна пиар ситуация, но същата не можа да бъде отиграна от екипа на новото ръководство. Абе, пънове, толкоз ли е трудно на направите „дефекта ефект“ бе! Ето ви пример – поздравявате публично управата на Разлог и им благодарите, че показват уважение към тази историческа личност. Следва официално посещение на кмета на Банско при паметника и държане на реч, в която се описва Неофит Рилски и връзката му с Банско. Аман от селски идиоти! Опитах се да ви променя, пиленца, но както се казва кръвта вода не става! Имам голям грях към вас – не успях да изкореня селящината от банскалии и това е! Айде сега, кефете се на социализЪма, който си изградихте! СМЕХ! По прости от вас нЕма!

Добавете Вашия коментар

TOP