Паметник на водача на ВМРО Иван Михайлов ще бъде монтиран в градската градина на Благоевград

07 Април 2024 | 11:27
2 коментара
Общество
Благоевград
Паметник на водача на ВМРО Иван Михайлов ще бъде монтиран в градската градина на Благоевград
В Благоевград ще има паметник на последния легендарен водач на ВМРО Иван Михайлов. Той ще бъде монтиран в градската градина, редом до паметниците на Тодор Александров и Мара Бунева, след одобрение на ОбС – Благоевград. Предложението, подкрепено с положително становище на Историческия музей, се очаква да бъде разгледано от общинските съветници на заседание през април. Инициатор за монтирането на паметник на Иван Михайлов е националистът Николай Йовев, който събра Инициативен комитет и започна кампания за набиране на средства през социалната мрежа, като бе разкрита и банкова сметка.

Идеята за монтиране на паметник на Иван Михайлов срещна голяма подкрепа. За четири месеца успяхме да съберем 7000 лв., като се включиха около 60 дарители, сред които и македонски българи от Битоля, чийто клуб „Иван Михайлов“ беше закрит. Последната сума получихме от фенклуба на ФК „Левски“. Останаха дори 250 лв., които ще дадем за записване на авторска народна песен за Иван Михайлов, по текст и аранжимент на певеца Иво Попов, която ще бъде изпълнена от него при официалното откриване на паметника през месец май. Бюстът е изработен от скулптора Александър Хайтов, син на големия писател Николай Хайтов“, разказа Николай Йовев, активист на ултранационалистическата организация „Национална съпротива“.

Припомняме, че той беше един от четиримата обвиняеми младежи за взрива пред офиса на „Евророма“ в Сандански на 29 юни 2012 г., при който загина 58-годишен работник. Четиримата санданчани бяха оправдани от Окръжен съд – Благоевград и Апелативен съд – София, като по време на делата получиха голяма обществена подкрепа от патриотични организации, включително и ВМРО, както и от футболни агитки. Николай Йовев в момента има собствен бизнес, занимава се с кулинария и музикален проект за издаване на народни песни в чест на български национални герои. /Струма бг
Паметник на водача на ВМРО Иван Михайлов ще бъде монтиран в градската градина на Благоевград

Добавени коментари

Същият публикува:
09 Април 2024 | 20:10
Като българин,родом от южните склонове на Огражден планина не са добри приказките за Ванче.Аз още в детството си съм чувал,че тези псевдовойводи след 1913 година са били като държава в държава.Този беден край е трябвало да слугува на тези,,борци".Може да нямаш и кокошка те ти искат коч или вол печен и действаш иначе калъча играе.Добре,че идва превратаджията Кимон Георгиев,който събира оръжието и разтуря четите.Това съм чул,това пиша.Има един пишман войвода ,който е тормозел населението след гореспоменатите събития,самият той казва:,,Трай Душо Ка си прила така и на теб ленти правят" Голата истина разказана ми.Виж Гоце Делчев е друго нещо.Обичан,тачен,уважаван.
Патриот публикува:
08 Април 2024 | 13:51
Браво

Добавете Вашия коментар

TOP