Пальо и Едноръкия палят "Орландовци"

16 Юни 2015 | 09:36
0 коментара
Общество
Пальо и Едноръкия палят Орландовци

Ромски тартори и спортни агитки са сред основните подбудители на напрежението в столичния квартал “Орландовци”. Според местните мургавите им съседи били подтиквани от двама местни босове с прякори Пальо и Едноръкия да влизат в конфликти, пише "Монитор". В същото време масова организация по Фейсбук и чрез есемеси между привърженици на различни спортни клубове за участие в масови безредици допълнително вдигна градусите на напрежението в квартала.До сблъсъците в неделя през нощта се стигна след масово меле от събота вечер. Тогава две компании се сбиха заради спор за силна музика. Конфликтът обаче не затихна, а се разрази и на следващата вечер, което наложи в квартала да влезе жандармерия, подкрепена от десетки полицаи.

До момента са задържани четирима души. Те обаче са прибрани заради мелето в събота, обясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера. В ареста бяха вкарани 19-годишният Жони Коцев и 22-годишният Асен Коцев. Те са привлечени към наказателна отговорност за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на трима души – Валентин Радков, Стефан Манолов и Никола Петков. Освен тях в понеделник сутринта са задържани още две лице – Георги Коцев на 25 години и 17-годишният Даниел Колев. Арнаудова обясни, че прокуратурата работи и по версията за заговор за предизвикване на безредици в квартала, но не допълни повече подробности.

Междувременно от МВР разпространиха информация, че в опитите за нахлуване в ромската махала в “Орландовци”, продължили до след полунощ в неделя срещу понеделник са участвали и представители на футболни агитки. “Сред протестиращите имаме познати лица, които са от криминалния контингент. В “Орландовци” пристигнаха хора от други части на София, които отговарят на профилите на спортни хулигани”, каза по време на извънредна пресконференция шефът на “Национална полиция” Христо Терзийски.

По думите на ръководителя на столичната полиция Младен Маринов пък подчинените му са затруднени в охраната на реда в “Орлан-довци” заради обстоятелството, че надигналият се протест срещу местното ромско население няма изявени лидери, организатори или инициативен комитет, с които да се преговаря. Той заяви, че по данни на полицията няма ръст на престъпленията в квартала, въпреки че хората там се оплакват от битова престъпност.

Протест в “Орландовци” се организира и в понеделник вечер чрез социалните мрежи, стана ясно още от думите на Христо Терзийски. Основната задача на полицията ще бъде недопускане на сблъсъци.

Към 22.00 часа в неделя полицаи и жандармеристи блокираха около 200-250 човека на площада в квартала и не им позволиха да се придвижват. Повече от час голяма група протестиращи млади мъже, някои от които маскирани, търсеше начин да пробие полицейската охрана и да стигне до ромската махала. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите.

Очаква се протестите на жителите от квартала да продължат и днес. След полунощ от МВР съобщиха, че още един участник в инцидента в събота вечерта е установен и задържан в неделя, в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала. В хода на предприетите действия по случая са разпознати и редица лица известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми.

„Ние познаваме циганите, които са от Орландовци, с тях нямаме никакви пререкания, поздравяваме се, говорим си. Даже бяха с нас на площада в неделя. Най-големия проблем са онези, които идват, заселват се незаконно, крадат, тероризират ни и се мислят за недосегаеми. Подаваме непрестанно сигнали и то от години, но корумпирани офицери от 2 РПУ ги крият, информацията не стига въобще до шефа на СДВР”, споделиха потърпевши хора от квартала.

Капката, която преляла чашата на недоволството на хората в Орландовци, се оказал неграмотен ром с червено БМВ, който според местните е роднина на тартора Пальо. Той въртял гуми върху настилка от камъни и чакъл, които хвърчали върху майки с деца и младежи, седнали наблизо. След като му писнало да пили гуми, издул музиката до край. Младежи му направили забележки да намали, а той изкрещял: „Аз ли няма да слушам музика бе, ей сега ще видите какво ще стане”, след което се обадил по телефона и за минути на мястото цъфнали още пет коли с по 4-ма роми в тях. Всички носели брадви, секири, лопати, железа.

„Циганите се нахвърлиха върху младежите. Едно от момчетата се казва Кристиян. Той си дойде преди няколко дни от Англия, където е студент. Притече се да помага на свой приятел, но започнаха и него да бият. Приятелката му Емилия пък я влачиха за косата. Така започна целия бой. По-късно хора от квартала видяха, че нещата не отиват на добре и се включиха да помагат”, разказаха очевидци. 26-годишния Кристиян се разминал с 4 шева на челото, а Емилия с няколко отскубнати кичура. Друго момче обаче е в тежко състояние в „Пирогов”. То е със счупена глава, ребра, пробит бял дроб. Баща му сподели, че не може да мърда, но няма опасност за живота му. За да не ескалира отново напрежението в неделя, целия квартал беше обсаден от жандармерия, а гетото отцепено. Цял ден вчера ченгета издирваха виновниците за побоя. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP