От вчера българи и румънци могат да пътуват без визи до Канада.

От 1 декември т.г., 16.00 часа наше време, отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българите, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение - еТА, за пътуване до страната. Разрешението е валидно за срок от 5 години.

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение.

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалния сайт на правителството на Канада. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

МВнР обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно.

Новите правила не засягат желаещите да работят или учат в страната

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната, се посочва още в прессъобщението на външно министерство.

Българската страна работи активно за отпадане на визите и за САЩ,

каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев за NOVA.

Той посочи, че този процес трябва да се разглежда напълно отделно от това, че от днес отпаднаха визите за Канада.

Днешното събитие е един голям външнополитически дипломатически пробив”, заяви Георгиев и допълни, че се надява отпадането на визите за Канада да бъде позитивен сигнал за САЩ – че България може да се отнася отговорно.

Европейската комисия приветства отпадането на визите

за Канада за граждани на България и Румъния. Това постижение се дължи на големите дипломатически усилия и на ангажиментите, поети на политическо и техническо равнище от страна на ЕС, Канада, България и Румъния, отчита комисията.

В съобщение на ЕК по този повод е цитирана еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, която определя отпадането на канадските визи като ясен сигнал за българите и румънците, както и за света, че Европа е обединена и решена да няма "втора класа" граждани.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочва, че постигането на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС е водеща задача и комисията ще продължи да работи за постигането на резултати.

За да се постигне т. нар. визова реципрочност е необходимо всички държави, чиито граждани пътуват до ЕС без виза, да не изискват визи за европейците, които ги посещават. Засега САЩ изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.