Пада карантината за ковид

09 Ноември 2023 | 17:00
0 коментара
Общество
България
Пада карантината за ковид

Задължителната карантина за COVID-19 да отпадне, приеха депутатите от здравната комисия в парламента на първо четене днес. Промените в Закона за здравето бяха одобрени от Министерския съвет в началото на септември. 

"Натрупването на имунно население вследствие на преболедуване и ваксинация, както и циркулиращите в момента варианти, не са свързани с повишена тежест на клиничното протичане, няма и повишаване на смъртността", обясни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

По думите му у нас има задържане на ниски нива на заболяемост, хоспитализация и смъртност. "Това позволява отпадане на задължителната изолация и карантина", обоснова се Хинков.

Той обясни, че ако данните покажат по-заразен вариант и покачване на заболеваемостта, налагането на карантина и изолация може да се разпореди със заповед на министъра.

Движим се паралелно с това, което направиха всички страни. COVID-19 попадна в групата на респираторните инфекции, коментира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Според промените заболяването Covid-19 отпада от списъка на болестите, при които хората се поставят в задължителна изолация. Такива са например холера, чума, малария, полиомиелит.

Към момента, при положителен резултат за Covid-19 от проведено в лаборатория изследване, съответният човек се карантинира за 7 дни, а контактните му – за 5 дни.

В мотивите към законопроекта, подготвени през лятото на тази година, се посочва, че заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагане на спешни противоепидемични мерки.

Световната здравна организация отмени глобалното извънредно положение заради пандемията през май т.г.

Добавете Вашия коментар

TOP